Yargıtay’ın, elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına karar vermesi Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.
Sabahın erken saatlerinde Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş binasına gelen yüzlerce vatandaş, “Bizim devletten alacağımız varsa ödesin. Biz Doğu'da, Güneydoğu'daki vatandaşın kayıp-kaçak bedelini ödemeye mecbur değiliz. Biz haksız yere kesildiğine inandığımız paramızı geri istiyoruz. Vermezlerse de haram olsun. Bu dünyanın öbür dünyası da var.” diyerek tepki gösterdiler.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin, faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukukî süreçte tarihî karara imza attı. Kurul, daha önce abone lehine verdiği karara dağıtım şirketinin itirazını görüşmek için 17 Aralık'ta toplandı. "Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez." diyerek aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmedildi. Nihai kararla birlikte dağıtım şirketi, geçmiş 10 yıllık dönem için aldığı bedeli aboneye iade edecek.
Elektrik dağıtım şirketleri, abone grubuna göre değişmekle birlikte konut, sanayi, ticarethane, resmi daire gibi faturanın yaklaşık yüzde 14'ünü 'kayıp-kaçak bedeli' olarak tahsil ediyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kararına, "Elektriğin kaybı sırasında ve başka kişiler tarafından hırsızlanmak şartıyla kayıp-kaçak bedelinin abonelerden alınması, şeffaf hesap verilebilirlik, hukuk ve adalet devleti ile bağdaşmaz. Haksız şart teşkil eder. Hırsızlıkları önlemek, devletin en öncelikli görevidir. Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez." görüşünü gerekçe gösterdi.
Yargıtay’ın, elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına karar vermesi, Kayser’de Elektrik Şirketi önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Bazı vatandaşlar, elektrik faturalarına yansıyan kayıp- kaçak bedelinin iadesine inanmadıklarını belirterek, “Yine de bir şansımızı deneyelim, belki öderler, bir umut dedik ve sıraya girdik. Devletimiz niye bize sahip çıkmıyor. Bu kadar namuslu insan borcunu ödüyorsa neden Doğu'daki, Güneydoğu'daki vatandaşlar ödemiyor. Neden namuslu insanların haklarına tecavüz ediyorlar. Buradaki insanların tümü emekli maaşıyla ya da asgari ücretle geçiniyor. Evine ekmek almakta zorlanıyor. Bizim paramızı iade etsinler. Etmiyorlarsa da hakkımızı helal etmiyoruz.” ifadelerini kullandılar.