Dünyanın 30 ayrı şehrinde yapılan eylemlerle hükümete çağrıda bulunan aktivistler “Sur ve Hasankeyf’in Türkiye hükümetinin TABİAT, kültür ve insanlara karşı yürüttüğü acımasız siyasetinin sembolleri haline geldiğini” belirtti.
Dünyanın bir çok şehrinde gerçekleştirilen eylemlerde ve basın açıklamalarında “Türkiye’deki tabiat katliâmlarına dur de” çağrısı yapıldı. Eylemlerdeki ortak söylem “Sur ve Hasankeyf Türk hükümetinin tabiat, kültür ve insanlara karşı yürüttüğü acımasız siyasetine karşı sembolleri haline geldiği” oldu. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından yapılan ortak açıklamada, “12 bin yıllık Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin önemli bir kısmı 20 yıldır yapılmak istenen Ilısu Barajı’nın gölü altında bırakılmak istenerek bölgemiz açısından büyük felâket dayatılmak istenmektedir. Bizim kadar diğer bölge halklarının da kaynakları ellerinden alınacaktır. Halbuki su bu bölgede barışa vesile olmalıdır” denildi.
Sur’un merkezinde bulunan Ulucami’nin önünde de toplanan aktivistler, STK temsilcileri ve toplanıp Sur üzerinde yürütülen politikalar hakkında açıklamalarda bulundu. Basın açıklaması yapılıp Sur’un yıkılmayan mahallelerinde bulunan bir eski Diyarbakır evinin avlusunda toplanıldı.
2017’den beri yıkılıyor
Hasankeyf’te ise Hasankeyf’li ve Batman’lı aktivistler, STK temsilcileri ve muhalif siyasetçiler toplanıp özellikle 2017 yazından beri yapılan yıkımlara dikkat çekildi. Konuşmalarda Ilısu Projesi’nin hiçbir zaman toplumun ezici çoğunluğu tarafından kabul edilmeyeceği ve sonuna bu yıkım projesine karşı dilenileceği belirtildi. Türkiye’nin dışındaki gerçekleştirilen eylemlerin merkezi Avrupa şehirleri oldu. Almanya’da 10 şehir olmak üzere 20 şehirde çok sayıda aktivist ve grup miting, stand, sergi, film gösterimi ve paneller gerçekleştirildi.
Haber Merkezi