İzmir'de düzenlenen, "Ahlâki Değerlerin Korunması" konulu uluslararası sempozyumun konuşmacılarından Fas Beşeri ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Semir Budinar, İslam'da dindarlığın ölçüsünün ahlâk olduğunu söyledi.
Budinar, "İbadetin derecesini ahlâkı belirler. Ahlâkın derecesini üst değerler belirler. Dünya şu anda çok karıştı. Bu problemlerin ortak ismi bu âlem, bu dünya şu anda ahlâki bir problem yaşıyor. İnsanlık açısından bir değerler problemidir. Dünyada mana, yön ve önünü görme problemi var. İslami ölçülerin, değerlerin insanlar tarafından taşınması önemli. Her insani kesimde bu problemleri görüyoruz. İnsanların önderi konumundaki insanların ahlâkı, kamu hizmeti yapan, toplumun karşısına çıkan insanlarda ahlâk çok önemli. İslam, ahlâka çok özel önem veriyor. Hiçbir din, ideolojik bakış açısı İslam kadar ahlâka önem vermiyor. Kur'ân'ın yüzde 95'i ahlâki temellerle, tevhidle alakalıdır. Mesela peygamber kıssaları ahlâka yön veriyor. Dinde ahlâkın yeri, beden ve ruh gibidir. Ruh bedenden çıkınca nasıl çürüyorsa ahlâk da insandan çıkarsa insanın ruhu çürür. Ahlâkla ilişkinin merkezine rahmet koyulmuş. Ahlâkın temelinde bir ferdi, bir toplumsal durum var. İslam'da kuvvetin kaynağı ahlâktır." diye konuştu.
'SEÇKİNLERİMİZ OLMASI GEREKEN EHİLLERDEN OLUŞMUYOR'
Prof. Dr. Budinar, konuşmasında yöneticilerde olması gereken ahlâki özellikleri de sıraladı. Liderin ailesine yalan söyleyemeyeceğini, insanları yanlış yönlendiremeyeceğini vurgulayan Budinar, "Ahlâk için insanın ehil olması ve istikamet, yani bir işi yerine getirme kapasitesi olması lazım. Kamu ahlâkının temeli güvenliktir. Efendimiz, 'Emanetleri ehline verin, insanlara adaletle hükmedin.' diyor Cenab–ı Allah, Müslümanların yöneticilik görevini kime veriyorsa ondan emin olmaları gerekiyor. Bizim seçkinlerimiz, olması gereken ehillerden oluşmuyor. Güvenilir insan kötü yerlere koyulurken hain insan en güzel makama geliyor. Bunlar ancak münasip bir eğitimle olur ancak bundan çok uzağız." diye konuştu.