"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bursa'nın yeni logosu tanıtıldı

22 Ekim 2014, Çarşamba 13:50
Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık köyünün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran ve Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'ne Türkiye'den kabul edilen ilk ve tek şehir olan Bursa'nın yeni şehir logosu törenle tanıtıldı. Lale temasının ağır bastığı yeni logo tüm kamu kurumlarında resmi yazışmalarda kullanılacak.

Atatürk Meniros Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen şehir logosu lansman toplantısı şair Serdar Tuncer’in sunumuyla yapıldı. Belediye başkanları ve kamu kurum müdürlerinin de katıldığı toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şunları kaydetti: "Şehir logomoza birlikte Bursa ve Bursa markalarını zihinlere daha derin kazımış olacağız. Logomuz her yerde şehrimizi, ürünlerimizi, değerlerimizi velhasıl bizi temsil edecek. Markalarımızın kalite ve prestij sembolü olacak. Logo önemli ama sadece logoyu ortaya koymak yeterli değil, bunun için emek, mesai lazım. Bu sabır isteyen uzun bir yolculuk. Bunun içini doldurmalı, ürün ve hizmet kalitemizi yakışır hale getirmeliyiz."

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’nin uluslararası ürünlerinde yer alacak logosunun Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde lale temalı hazırlanan Türkiye logosunun bilinirliğinden hareketle tanıtım çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Vali Karaloğlu, şunları söyledi: "Logo amblem çalışmasını yaparken, birbirinden özel hiçbir değerimizi, arkada bırakmayan, birbirine gölge ettirmeyen bir logo tercih etmeye çalıştık. Belediyelerimiz, kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız tarafından logolaştırılan değerlerimizle çakışmamaya özen gösterdik. Tek bir değerimizi değil, birliği seçtik. Seçtiğimiz Bursa şehir logosunun, bütün değerlerimizle bağlantısı var. Şehir logomuzda, 2 ana figür 3 renk var. Birinci ve baskın figür lale. Lale, Orta Asya’dan beri yoldaşımız. Medeniyetimizin ürettiği sanatın en vazgeçilmez deseni. Bizim çiçeğimiz. Birliğin çiçeği. Dünyanın neresinde yetişirse yetişsin bizi temsil ediyor. Lalenin medeniyetimizi temsil etme gücü Bursa’da inşaa edilen eserlerle başlamış. Stilize edilerek her mimari eserimizde baş köşeye kurulan lale, Bursa’dan bütün Osmanlı coğrafyasına yayılmış. Kültür Bakanlığımızın kullandığı Türkiye logosunun bilinirliğinden hareketle tanıtım çalışmalarımızda Bursa Türkiye’ye, Türkiye Bursa’ya referans olsun istedik."

Logoda ikinci ve biraz geride duran figürün çintemani olduğuna işaret eden Vali Karaloğlu, şunları söyledi: "Çintemani, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’dan zarif bir miras. Medeniyetimiz bu figüre; ‘Adalet, güç, bilgelik’ anlamını yüklemişiz. Aynı zamanda devlet örfümüzün 3 temel prensibi olan bu kavramlar, Bursa’dan bütün Osmanlı coğrafyasına yayılmış. Zarafet, cömertlik, huzur demişiz. Arınmış bir ruhun üç mertebesini ifade eden bu üç kavram, Emir Sultan, Şeyh Edebali, Süleyman Çelebi, Aziz Mahmut Hüdayi eliyle, diliyle, gönlüyle şehrimize ve aleme adeta ruh üflemiş. Dün, bugün, yarın demişiz. Akıştaki ahenge, nizama, sürekliliğe dikkat çekmişiz. Bursa kökü mazide ati olduğundan, bu kavramlar logomuzda temsil bulsun istedik."

BURSA’NIN SLOGANI ‘ULU ÇINAR’ OLDU

Logoda 3 ana renk olduğunu anlatan Vali Münir Karaloğlu, kırmızının; Bursa’nın gizemine, sırlarına, efsanelerine, termal kaynaklarına işaret ettiğini söyledi. Lacivertin de sonsuzluğu, gücü, verimliliği temsil ettiğini belirten Karaloğlu, "Lacivert içindeki desenler, hem Bursa’nın sosyal çeşitliliğine, hem de bunların birbiri içindeki uyuma gönderme yapıyor. Ve üçüncü rengimiz mavi. Suyu temsil ediyor. Evliya Çelebi'nin, ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ sözüyle, çok veciz bir şekilde ifade ettiği su kaynaklarımıza işaret ediyor. Mavi şeklin formu, hayatın kaynağı ve zirve yolculuğunu birlikte dile getiriyor. Bursa markamızın logo ve amblem dışında bir de temel slogana ihtiyacı vardı. Muhtelif öneriler arasında ‘Ulu Şehir’ sloganını tercih ettik. Bu tercihle, bir şehrin insana, insanlığa vaad ettiği herşeyin daha fazlasını, Bursa’nın yaşayanlarına, misafirlerine, sevenlerine vaadettiğini ifade etmek istedik." diye konuştu. 

Törende yeni logo tanıtımının ardından Bursa Valisi Münir Karaloğlu ilk rozeti sunucu Serdar Tuncer ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye taktı. Altepe de Vali Karaloğlu'na rozet taktı. Merinos'taki törenin ardından Bursa Valiliği önünde yeni logo göndere çekildi.

Okunma Sayısı: 3939
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı