TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, daha önce bulunamayan ve 19 Şubat sabahı eczanelere gelmeye başlayan ilâçların daha önce nerede olduğunu sordu.
Türkiye Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilâç tedarik sorununda gelinen durum hakkında bilgi verdi. Saydan, aynı zamanda eczacıların yaşadığı diğer sorunlara da dikkat çekti. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Saydan, ilâç sıkıntısının fiyatlandırma politikasından kaynaklandığını ve İlaç Fiyat Kararnamesi’nin artık sürdürülebilir olmadığını ifade etti. TEİS Genel Başkanı Saydan, iki ay boyunca bulunmayan ilâçların “mu’cizevi” bir şekilde 19 Şubat günü bulunmasını değerlendirdi; “İlâç, hiçbir ekonomik ürüne benzemeyen bir ihtiyaç ürünüdür. İlâç, hasta vatandaşlarımızın olmazsa olmazıdır. İlâç ulaşılabilir ve bulunabilir olmalıdır” diyen Saydan, bir gün önce depolarda olmayan ilâçların zam aldıkları gece boyunca Anadolu’yu kat ederek depolara ulaştığını ve adeta bir mu’cize yaşandığını söyledi.
Bazı ilâçlar hâlâ yok
Bazı kan sulandırıcı, tansiyon, göz damlaları, psikiyatri ilâçlarının hâlâ bulunamadığı bilgisini de veren Saydan, yeni fiyatları beğenmeyen bazı firmalar olduğuna işaret etti. Öte yandan, 19 Şubat’ta ilâç fiyatlarında artış olsa da sonrasında bazı ilâç fiyatlarının düştüğünü ve bunun eczacıları zarara uğrattığını kaydeden Nurten Saydan, geçen yıldan bu yana 52, 2004 yılından bu yana da 832 kez ilaç fiyatlarında düşüş yaşandığını hatırlattı. Saydan, ülkenin ekonomik durumu dolayısıyla eczacıların da ciddî ekonomik sıkıntılar yaşandığını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin her yerine bir gecede nasıl ulaştı
Eczacıların ilâç fiyatları ile ilgisi olmadığını vurgulayan Saydan, daha önce bulunamayan ve 19 Şubat sabahı eczanelere gelmeye başlayan ilâçların imal tarihlerinin 2017-2018 yılları olduğuna dikkat çekti. Saydan’ın verdiği bilgiye göre, bulunmayan diyabet ilâçları 505 gün önce üretilmiş. En yakın imal tarihi bile iki ay öncesi. “Şunu merak ediyoruz” diyen Saydan, şöyle devam etti: “Bu ilaçlar, ilaç tedarik sorunu yaşanırken neredeydiler? Ve en ilginci Türkiye’nin her yerine bir gecede bulunmayan ilaçlar nasıl ulaştı? Nerede bekliyorlardı? Yetkililerin bu sorulara cevap bulması gerektiğini düşünüyoruz.” Artı Gerçek’ten Derya Okatan’ın haberine göre, konuyla ilgili yetkililerin bazı depolara ceza yazdığını belirten Saydan, cezaların caydırıcı olmadığını ve sorunun yetkililerce çözülmesi gerektiğini kaydetti.