"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir fabrikada daha üretim durdu

20 Mayıs 2015, Çarşamba 14:36
"Otomotivin kalbi" olarak nitelendirilen Bursa'da, OYAK Renault, TOFAŞ ve yan sanayi kuruluşları Coşkunöz ve Mako'da işçi eylemleri sürerken, bu sabah itibarıyla yan sanayi kuruluşlarından Ototrim'de de işçiler üretimi durdurdu.

OYAK Renault ve TOFAŞ'ın önünde 15 Mayıs'tan bu yana eylem yapan işçiler, haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri ile işverenlerini protesto ediyor.

TOFAŞ'ın girişinde çadırlar kuran işçiler, herhangi bir provokasyon riskine karşı, işçi ve aileleri dışında kimseyi eylem alanına sokmuyor. Güvenlik güçleri ise çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Alanda, semaverlerde demlenen çay servisi yapılıyor. 

Bu arada, üretimi durduran yan sanayi kuruluşlarına Coşkunöz ve Mako'nun ardından, bu sabah itibarıyla Ototrim de katıldı.

OYAK Renault'ta da fabrika girişlerinde gelenleri, işçilerin astıkları "Personel Kartı Gösterin" yazıları karşılıyor. Fabrikada çalışanlar ile aileleri dışında hiç kimse işçiler tarafından tesislere belli bir mesafeden sonra yaklaştırılmıyor. Polis ekipleri ise giriş noktalarında yoğun önlemler aldı. 

TOFAŞ'ta işçilerin sözcü olarak seçtiği Zeki Kırlak, bu eylemi haklarını aramak için yaptıklarını ifade ederek, herhangi bir şov ve provokasyon amacında olmadıklarını söyledi. 

Kırlak, eylemi haklarını aramak için başlattıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:  

"Herhangi bir topluluğa, siyasi  partiye, sivil toplum kuruluşuyla görüşmemiz, olmamıştır. Biz bunu tamamen bireysel olarak başlattık. Üretimi durdurmak da bireysel bir karar. İçerideki arkadaşlar buna karar verdiler, biz de dışarıdan arkadaşlarımıza destek vermek için buradayız. TOFAŞ fabrikasının girişini bariyerlerle kapattık. Kimlik sormadan kimseyi içeriye almıyoruz. Farklı, bizden olmayan araçları bile otoparka sokmuyoruz. Sivil toplum kuruluşları geldi, sağ sol örgütlerden kişiler geldi. Her türlü yapılanma geldi, biz onları dışarıdan içeriye almadık, almayacağız da. Almak istemiyoruz, bizim bağım sız hareketimize gölge düşürmesinler diye. Bizim adımız lekelensin istemiyoruz. Bizim herhangi bir grupla adımızın çıkmasını istemiyoruz."

Haklarını aramaktan başka amaçlarının olmadığını dile getiren Kırlak, "Bu olayın Taksim'deki olayla hiçbir alakası yok. Bizim asıl amacımız sendikanın yaptığı haksız dağılıma karşı çıkmaktır. İçerideki herhangi bir provokatif eyleme mahal vermemek için gelenlerden muhakkak TOFAŞ personel kartını göstermelerini istiyoruz. Ancak bu benim ailemdir dediklerinde ailelerini de alıyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Kimlik kartı göstermeyen hiç kimseyi içeri almıyoruz"

OYAK Renault işçi sözcüsü Eser Herdil de OYAK Renault personeli olarak kendi güvenliklerini kendilerinin sağladığını belirterek, "Kimlik kartı göstermeyen hiç kimseyi içeri almıyoruz. Gelen grupları da kimlik kartları olmadığı için ve bu bizim mücadelemiz olduğu için bize destek oldukları için çok teşekkür ediyoruz fakat içeri almıyoruz" dedi. 

Herdil, işçilerin kapılarda beklediğini ve kimlik kontrolü yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İşveren para konusunda bize net bir rakam veremiyor. Biz de 'Bize net rakam söyleyin biz de geliriz işimizin başına geçeriz' diyoruz. Türk Metal'den büyük çoğunluğumuz istifa etti. Artık o defter bizim için kapandı. Şimdi ki talebimiz, bu süreçten dolayı bizim hiçbirimizi işten çıkarmaması ve bize bu ücret iyileştirmesinin yapılması."

Eylemlerin olumlu sonuçlanmasını umduklarını ifade eden Herdil, "İnşallah bu süreci atlatacağız, iyileştirmeyi alıp işimizin başına döneceğiz" dedi. 

"İşveren ve iş yeriyle herhangi bir sorunumuz yok"

Ototrim işçileri adına açıklama yapan Soner Eryılmaz da şu anda Bursa'da firmalarda yaşanan bir sürecin olduğunu, kendilerinin de bu süreç dahilinde çalıştıkları fabrikada üretime ara verdiklerine belirtti.

Eryılmaz, taleplerinin 4 maddede toplandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İşveren tarafından biz baz alınarak, Türk Metal Sendikası'nı burada istemiyoruz bir. İkincisi Bosch sözleşmesi baz alınarak, oradaki yapılan bütün hakların aynısını buradaki işçi kardeşlerimiz de istiyor. Mako'daki Renault'taki, TOFAŞ'taki Coşkunöz'deki arkadaşlarımız da istiyor. Bu talepler karşılandığı zaman burada bir de Türk Metal'den herhangi bir sendika temsilcisi istemiyorlar. İşçiler kendi aralarında seçtikleri temsilcilerle bu işi götürmek istiyorlar. İşveren ve iş yeriyle herhangi bir sorunumuz yok. İş yerimizi seviyoruz. Fakat bu süreç içerisinde olduğumuz için bu talepler karşılanmadığı sürece bu eylemimize devam edeceğiz."

Fabrikada 650 dolayında çalışan bulunduğunu belirten Eryılmaz, işçilerin yüzde 90'ının Türk Metal Sendikasından istifa ettiğini söyledi. 

Eryılmaz, provokasyonlara karşı dikkatli olduklarına da değinerek, "Provokatif eylemlere karşı aramızda aldığımız bazı önlemler var. Onları paylaşmak istemiyorum şu anda. Aldığımız önlemler var hem içeride hem dışarıda. Önlemlerimizi alıyoruz, ne üretime ne mala mülke zarar vermek niyetimiz. Kesinlikle provokasyona gelmiyoruz. Arkadaşlarımın hepsi bilinçli, zeki insanlar" ifadelerini kullandı.

AA

Okunma Sayısı: 2217
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı