Hükümet, ayrımcılığa karşı vatandaşları korumayı amaçlayan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı’nı” TBMM’ye sevk etti.
Tasarı aynen yasalaşırsa, “Bekara ev yok” demek, annelik ve gebelik gerekçesiyle bir kadının iş başvurusunu reddetmek de ayrımcılık sayılıp, 15 bin TL’ye kadar idari para cezasıyla cezalandırılacak. Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre belli başlı düzenlemeler şöyle:
Herkes hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerinden yararlanmada eşit olacak. Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasak olacak.
MOBBİNG DE AYRIMCILIK SAYILACAK
Tasarıda ayrımcılık türleri “Ayrı tutma, ayrımcılık talimatı verme ve bu talimatı uygulama, çoklu ayrımcılık, doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık, işyerinde yıldırma, makul düzenleme yapmama, taciz, varsayılan temele dayalı ayrımcılık” şeklinde 9 başlıkta sıralandı. Ayrımcılık türlerinin sıralanmasıyla mobbing kavramı da “işyerinde yıldırma” adıyla hukuk sistemimize giriyor.
“BEKARA EV YOK” DİYEN YANACAK
Taşınır ve taşınmazların kamuya açık satışa veya kiralamaya sunulması, kari sözleşmelerinin şartlarının belirlenmesi, kira sözleşmesinin yenilenmesi veya sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde ayrımcılık yapılamayacak. Buna göre, “Bekara, dul’a ev yok” demek de ayrımcılık suçu kapsamında değerlendirilecek.İlgili mevzuat ve tüzüklerinde belirtilen istisnalar dışında dernek, vakıf, sendika, parti ve meslek örgütü üyeliklerinde ve faaliyetlerinde de ayrımcılık yapılamayacak. Kamu ve özel sektörde istihdam süreçlerinde de ayrımcılık yasağı uygulanacak. Bu çerçevede gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçesiyle istihdam başvurusu işverenler tarafından reddedilemeyecek.