"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

"Başınızı açarsanız hakkımı helal etmem"

28 Şubat 2017, Salı 10:31
Bursa'nın İnegöl ilçesinde ikisi kadın üç eğitimci, "28 Şubat Zulmü Tanıklarıyla" programında o dönem yaşadıkları mağduriyetleri katılımcılarla paylaştı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir etkinliğe katılan "28 Şubat mağduru" üç eğitimci, o dönem başlarından geçen olayları anlattı.

İnegöl İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (İHMED) ile İlim Yayma Cemiyeti, Yedi Hilal Derneği, ÖNDER İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği, Buhara İlim ve Hizmet Vakfının İnegöl şubeleri tarafından Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda "28 Şubat Zulmü Tanıklarıyla" başlıklı program gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan eğitimciler Vahide Coşkun, Kerime Çetin ve Mehmet Tilgel, 28 Şubat sürecinde yaşadıkları mağduriyetleri katılımcılarla paylaştı.

Coşkun, başörtülü olduğundan, o dönem atandığı İstanbul'daki Eşref Paşa Lisesinde sınıfına girip görevine başlamasına bile izin verilmediğini söyledi.

Zilin çalmasıyla sınıfına doğru çıkarken bazı okul idarecilerinin kapıda kendisini beklediğini belirten Coşkun, şöyle devam etti:

"Kafamı uzatıp sınıfın içine bile bakamadım. Öğrencilerimle bir kere göz göze gelemedim. Buna fırsat vermediler. Sınıfa giremeyeceğim söylendi. İkinci gün geldiğimde okulun kapısından bu şekilde giremeyeceğimiz söylendi. Üçüncü günde bahçe kapısından da artık giremeyeceğimiz, başımızı açabileceğimiz bir yer gösterildi bize. 'Orada hazırlanıp içeri girebilirsiniz' denildi. O gün biz alternatifleri düşünemedik. 'Tamam yapacak bir şey yok' dedik ve o gün okuldan ayrılırken arkama bir daha bakmadım."

Coşkun, bu olumsuzluklara rağmen öğretmenliği asla bırakmayacağına dair kendine söz verdiğini dile getirdi.

İnegöl'de yaşadığı dönemde İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle cuma programları yaparken, "Allah'ım ben para pul istemiyorum. Şu çocuklarla haftada birkaç gün bir arada bulunabileceğim fırsat olsa bana." diye dua ettiğini aktaran Coşkun, "Birkaç hafta sonra ücretli öğretmenlik teklifi geldi. Benim için dünyanın paha biçilmez nimetiydi bu. Okula koşa koşa gittim. Bu bir başlangıç oldu. Şu anda öğretmenliğimin dördüncü yılındayım. Yaşıt öğretmen arkadaşlarım emekliliğe hazırlanıyorlar. Sanki aradaki 15 yıl hiç geçmedi." ifadelerini kullandı.

Yine başörtülü olduğu için baskı gören öğretmenlerden Kerime Çetin ise 28 Şubat sürecinden önce ayak seslerini duymaya başladıklarını belirtti.

Çetin, 28 Şubat'tan önce Ankara'dan gelen bir müfettişin yasa dışı olmasına rağmen kendilerini konuyla ilgili bilgilendirdiğini, öğretmenlerin ve öğrencilerin başörtüsü sorunu yaşayacağını, şimdiden karar vererek önlem almaları gerektiğini söylediğini ifade etti.

"Başınızı açarsanız hakkımı helal etmem"

İnegöl İmam Hatip Lisesinin kız bölümünde idarecilik yaparken mağduriyet yaşayan Mehmet Tilgel de başörtülü öğrencilerin başlarını açtırması için kendisine yazılı talimat gönderildiği bilgisini verdi.

O günlerde başından geçenleri asla unutmadığını vurgulayan Tilgel, şunları kaydetti:

"Gelen yazıyı sınıflarda öğrencilere imzalatayım dedim. 'Kızlar bakın böyle bir yazı geldi. Başınızın açılması isteniyor. Bundan sonra derslere başınız açık girmeniz isteniyor. Şuraya isimlerinizi yazıp imzalarınızı atın ama başınızı açarsanız hakkımı helal etmem, açmayacaksınız' dedim. Ondan sonra iki müfettiş geldi. 'Ne bu rezalet. Size yazı gelmedi mi?' diye bağırmaya başladı. Ben de 'Müfettiş bey bağırmayın. Yazıyı da göstereceğim size. Bakın isimleri yazdım, imzalattım' dedim. 'Ne yaptın, başlarını açtın mı açmadın mı, onu söyle bana, uzatma' dedi. Ben de 'Bu makamda öğrencilerin başını açtırmak için oturmuyorum. Bu makama onun için gelmedim' dedim. Bana suç işlediğimi ve devlete karşı geldiğimi söylediler. Ben de 'Devletimi seviyorum ve suç işlemiyorum' dedim. O günü yaşadım. Hala gözümün önüne geliyor."

Konuyla ilgili içerikler:

''28 Şubat sürecinde bir neslin yüzde 20-30'u kayboldu''

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 28 Şubat sürecindeki Başkanı Erol Yarar, ambargo, sorgulama, dışlama ve adeta hapis ile korkutma sonucu 28 Şubat sürecinin büyük bir baskı alanı oluşturduğunu belirterek, "Bunlar Türkiye'nin birçok tohumunu, müteşebbis ruhunu ortadan kaldırdılar. Belki de bir neslin yüzde 20-30'u kayboldu." dedi.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/28-subat-surecinde-bir-neslin-yuzde-20-30-u-kayboldu_424917

28 Şubat unutturuldu

Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, toplumun hemen hemen yarısının, 28 Şubat darbesinden habersiz olduğunu belirterek, “Maalesef bu darbeyi en ağır şekilde yaşayan ve zarar gören insanlarımız da yaşadıklarını unutmuştur” dedi.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/28-subat-unutturuldu_424788

28 Şubat ve Yeni Asya

Her hal ve şartta hakkın, hukukun ve demokrasinin yanında yer alıp, haksızlıklara ve darbelere karşı çıkmak, en belirgin özelliklerinden biri olan Yeni Asya; 40 yıl öncesinde 12 Mart müdahalesine karşı çıktı, 30 yıl önce 12 Eylül’le mücadele etti, 19 yıl önce gerçekleşen 28 Şubat'ın karşısında durdu, 2007'deki 27 Nisan E-Muhtırası'nı da en ağır şekilde eleştirdi. Yeni Asya bu özgün, esaslı ve tavizsiz duruşunun bedellerini de çok ağır şekilde ödedi.


Yeni Asya'nın zorlu 28 Şubat günlerine ve sonrasındaki sıkıntılı süreçlerdeki duruşuna; 28 Şubat'ın hukuksuzluklarını, sebep olduğu mağduriyetleri ve 28 Şubat'ın sembolü haline gelen başörtüsü yasağını ulusal ve uluslararası kamuoyunun gündemine taşımaya çalıştığı o döneme kısa bir yolculuğa davetlisiniz: 

Okumak içn tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/28-subat-ve-yeni-asya_387501

AA

Okunma Sayısı: 4770
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • yusuf avcıbaşı

    28.2.2017 18:07:04

    28 şubat mağdurlarından bir kısmı da İhlas mağduru mudiler. Ama onları ne gören var, ne tanıyan var...

  • Toygar

    28.2.2017 11:18:19

    O günkü hukuksuzluklar, yeniden anlatıldıkça iç acıtıyor. Bugünkü hukuksuzluklar ne olacak? Acılar bitmeyecek galiba! Kıyamete kadar bu böyle devam edecek, kimin eliyle yapıldığı fark etmeden! Şükür ki, zalimlerle bir olmadık! Bin şükür!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı