Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 49'u açığa alınan 54 hakim ve savcı için, "Siyasi ve askeri casusluk" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" iddialarının da aralarında bulunduğu 10 ayrı suçtan iddianame düzenlendi.
Hakim ve savcılar için bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 67 yıl 3 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, HSYK'nın, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı rapor doğrultusunda kovuşturma izni verdiği 49'u açığa alınan, biri emekli, 4'ü hala görevde olan 54 hakim ve savcı için, 10 ayrı suçtan iddianame düzenledi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 3149 sayfalık iddianame, Terör ve Örgütlü Suçlar davalarına bakan Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, açığa alınan Cihan Kansız, Hakan Karaali, Mehmet Berk, Salim Duran, İsmail Tandoğan, Adnan Çimen, Adem Özcan, İsmail Işık, Celal Kara, Hüseyin Ayar, Ümit Zafer Çolak, Muammer Akkaş, Ramazan Saban, Sadrettin Sarıkaya, Hikmet Usta, Ayhan Bedirhan, Durmuş Yiğit, Mehmet Ali Uysal, Davut Bedir, Gökmen Demircan, Yakup Hakan Günay, Rüstem Eryılmaz, Mehmet Karababa, Mehmet Erdoğan, Hadi Çağdır, Murat Üründü, Mehmet Ekinci, Nurullah Çınar, Birol Bilen, Metin Özçelik, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Hamzaçebi, Kazım Kahyaoğlu, Hikmet Şen, Muzaffer İren, Mustafa Başer, Seyfettin Mermerci, Abdullah Öztürk, Mesut Özcan, Eşref Aksu, Sedat Sami Haşıloğlu, Dursun Ali Gündoğdu, Osman Kaya, Nalan Can, Vedat Dalda, Mustafa Boz, Bülent Kınay, Menekşe Uyar, Süleyman Karaçöl ve hala görevde olan Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltan, Yakup Kaya, Murat İnam ile emekli olan Mustafa Çavuşoğlu'nun, "Silahlı terör örgütü kurma ve üye olmak", "Siyasi ve askeri casusluk" ve "Suç uydurmak", "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek", "Hukuka aykırı olarak elde edilen verileri kaydetmek", "Suç delillerini yok etme, gizleme ve değşitirme", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından 31 yıl 2 aydan 67 yıl 3 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları isteniyor.
DARBEDEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR
Bu kişiler için ayrıca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Gizli kalması gereken bilgileri (devlet sırrı) açıklama ve bu suça teşebbüs etmek" suçundan da müebbet hapis cezası isteniyor.
İDDİANAME KABUL EDİLİRSE YARGITAY'DA YARGILANACAKLAR
İddianamenin gönderildiği Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi bekleniyor. Mahkeme iddianameyi kabul ederse, tamamı birinci sınıf olan 54 hakim ve savcı Yargıtay'da yargılanacak.
TUTUKLU HAKİMLER ÖZÇELİK, BAŞER VE KARAÇÖL'E DE ŞÜPHELİLER ARASINDA VAR
Haklarında 3 Kasım 2015 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı konulan bu hakim ve savcılardan Metin Özçelik ve Mustafa Başer, yetkileri olmadığı halde tutuklu polisleri serbest bıraktıkları gerekçesi ile geçen yıl tutuklanmışlardı. Örgüt üyeliğinden tutuklanan Özçelik ve Başer'in yargılamaları Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde devam ediyor. Hakkında dava açılan hakimlerden Süleyman Karaçöl ise Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 15 Eylül 2015 tarihinde "Örgüt üyeliği" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanmıştı.
Şüphelilerden Celal Kara ise Zekeriya Öz ile birlikte yurt dışına kaçmıştı.
DHA