Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 28 Şubat sürecindeki Başkanı Erol Yarar, ambargo, sorgulama, dışlama ve adeta hapis ile korkutma sonucu 28 Şubat sürecinin büyük bir baskı alanı oluşturduğunu belirterek, "Bunlar Türkiye'nin birçok tohumunu, müteşebbis ruhunu ortadan kaldırdılar. Belki de bir neslin yüzde 20-30'u kayboldu." dedi.
MÜSİAD'ın Kurucu Başkanı Yarar, 28 Şubat sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinin "yeşil sermaye" kavramının üretildiği bir süreç olduğunu, sermayeyi renklendirerek ayrıştırma çabaları bulunduğunu, MÜSİAD'ın, ortaya koyduğu başarı ve Anadolu sermayesini bir araya getirmesinin belli "tekelci sermaye"yi rahatsız ettiğini söyledi.
"28 Şubat sürecinde gemiyi önce fareler terk etti"
Yarar, iş adamlarının büyüyebilmesi için siyasi destek ve teşvik sistemlerinin gerektiğini belirterek, "Geçmişte teşvik sistemleri bu azınlığın taleplerine uygun şartlarla veriliyordu. Biz ise KOBİ'lere uygun destek politikalarını savunduk. Neticede bu uygulamalarla Anadolu sermayesinin güçlenmesini sağladık, ufuklarını açtık. Dil bilmeyen, ihracat yapmayan sanayicileri 40-50 ülkeye ihracat yapar hale getirdik." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye sermayesi güçlendiyse bu süreçte yapılan mücadeleler sonucunda güçlendiğini anlatan Yarar, "Anadolu'da işsizlik azaldıysa, göçte azalma olduysa bu mücadele sonucunda olmuştur. Bu mücadele sadece siyasal mücadele değil, arkasında ekonomik gerekçeleri olan bir mücadeledir." dedi.
Söz konusu dönemde MÜSİAD üyelerinin yüzde 20 azaldığının anımsatılması ve yeniden üye olmak isteyenlerin olup olmadığı şeklindeki soru üzerine Yarar, ayrılıp yeniden gelmek isteyenleri almadıklarını söyledi.
Yarar, "Bu iş bir imtihandır, insanları zor zamanlarda tanırsınız. MÜSİAD'ın yükseldiği süreçlerde çok büyük talepler oldu. 28 Şubat sürecine gelince, gemiyi önce fareler terk eder misali bazı farelerin kaçıştığını gördük. Biz hayatı bir imtihan olarak gördüğümüz için onları bu imtihanı kaybeden olarak gördük. MÜSİAD bünyesinde yüzde 80 gibi bir çoğunluk kaldı. Hatta o süreçte üye olanlar bile oldu. O süreçte MÜSİAD üyeliğinden ayrılanların yarısı kadar yeni üye aldık." ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili içerikler:
28 Şubat ve Yeni Asya
Her hal ve şartta hakkın, hukukun ve demokrasinin yanında yer alıp, haksızlıklara ve darbelere karşı çıkmak, en belirgin özelliklerinden biri olan Yeni Asya; 40 yıl öncesinde 12 Mart müdahalesine karşı çıktı, 30 yıl önce 12 Eylül’le mücadele etti, 19 yıl önce gerçekleşen 28 Şubat'ın karşısında durdu, 2007'deki 27 Nisan E-Muhtırası'nı da en ağır şekilde eleştirdi. Yeni Asya bu özgün, esaslı ve tavizsiz duruşunun bedellerini de çok ağır şekilde ödedi.
Yeni Asya'nın zorlu 28 Şubat günlerine ve sonrasındaki sıkıntılı süreçlerdeki duruşuna; 28 Şubat'ın hukuksuzluklarını, sebep olduğu mağduriyetleri ve 28 Şubat'ın sembolü haline gelen başörtüsü yasağını ulusal ve uluslararası kamuoyunun gündemine taşımaya çalıştığı o döneme kısa bir yolculuğa davetlisiniz:
Okumak içn tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/28-subat-ve-yeni-asya_387501
15 Temmuz ve Yeni Asya
Okumak içn tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/15-temmuz-ve-yeni-asya_408393
AA