Nisan 2014’ten itibaren bandrol engeliyle devlet tekeline alınan Risale-i Nur Külliyatı'nın basımı yeniden başladı.
666 gündür basılamadığı için piyasada açık olduğunu ifade eden Yeni Asya Satış ve Pazarlama Müdürü Cesim Aydın, “İlk olarak sözler risalesiyle başladık. Matbaa 24 saat çalışıyor. Piyasadaki açıkları bu şekilde kapatacağız.” dedi.
Devlet tekeli düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi’nde, yetkiyi Diyanet'e veren kararnamenin de Danıştay'da iptalinden sonra risaleler için başlayan yeni süreci Cesim Aydın anlattı. Matbaanın kapılarını muhabirlere açan ve bu konuda bilgi veren Aydın, “Risale-i Nur’lar, bir takım siyasi mülahazalarla ‘koruma altına alalım, tekelleştirelim, devletin yetkisine verelim’ diye bir torba yasa adeta bir zorba yasa yapılarak devlet tekeline alındı. Bu süreçte büyük bir mücadele verdik. Sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere parti gözetmeksizin yetkililere ve milletvekillerine ulaşıldı. Risale-i Nur’un tekelleştirilemeyeceğini, bunun topluma mal olduğunu, 22 yayın evinin bunları basıp dağıtarak bir hizmete vesile olunduğu ifade edildiyse de maalesef adeta gözlerini, kulaklarını kapayıp bu süreci içinde çıkılmaz hale getirdiler.” şeklinde konuştu.
4 Nisan 2014’te alınan kararı hatırlatan Aydın, şöyle devam etti: “‘Siz eser sahibinin sözleşme hakkına sahip olmadığınız ve vekalet de bulunmadığı için basamazsınız’ gerekçesiyle bizim ve diğer yayınevlerinin önüne böyle bir gerekçe sürdüler. Uzun bir zaman bandrol alınamadığı için basılamadı. Dada sonra yasa ile tekelleştirilerek önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, gelen tepkiler üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’na verildi.”
Anayasa Mahkemesi ve Danıştay süreçlerinden sonra kararın bozulduğunu söyleyen Aydın, “Yeni Asya başta olmak üzere herkesin bandrol alması gerekirken bu yine verilmedi. Hukuk müşavirlerimiz Bediüzzaman Hazretleri’nin hayattaki varisleriyle telif sözleşmesi yaparak hak sahibi oldu. Diğer kuruluşlar Yeni Asya basmasın diye mücadele verirken, Yeni Asya bu hak sahipleriyle yaptığı sözleşmeye, ‘Orijinaline bağlı kalmak suretiyle herkes Risale-i Nur’ları bassın, dağıtsın’ şeklinde şerh koydurarak herkese açmış oldu.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 2 yıl aradan sonra 28 Ocak’ta bandrolü yeniden aldıklarını söyleyen Aydın, “666 gün risale basılamadı. 666. gününde kurban keserek ‘Vesvese Bahsi’ cep kitapçığına bandrol alarak piyasaya sürdük. Çok büyük bir talep olduğu için ilk gün stoklarımız bitti. Yeni bir planlamayla gece gündüz 24 saat çalışarak matbaada risale basılıyor.” diye konuştu.
İlk olarak Sözler risalesiyle basıma başladıklarını anlatan Aydın, “İlk etapta bütün kitapları asgari 5’er bin adet basacağız. Uzun zamandır bir boşluk yaşandı. Geceli gündüzlü çalışarak bunu doldurmaya çalışıyoruz.” dedi.
Aydın son olarak, Bediüzzaman Said Nursi’nin, ‘Kardeşlerim korkmayınız. Risale-i Nur yasak olmaz. Risale-i Nur Kur’an’ın ve umumun malıdır’ sözünü hatırlattı.