"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

17 Aralık soruşturmasının savcıları hakkında flaş karar

11 Ağustos 2016, Perşembe 15:09
17 Aralık soruşturmasının koordinatör savcısı Zekeriya Öz ile soruşturmanın savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi

“Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarının da aralarında bulunduğu 12 suçlama yöneltilen Zekeriya Öz için ağırlaştırılmış müebbet ile birlikte 27 yıl 6 aydan 72 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Öz, diğer şüpheliler Kara ve Yüzgeç’in işlediği suçları azmettirmekle de suçlanıyor.

İddianamede 11 suçlama yöneltilen Celal Kara için ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 6 aydan 62 yıla kadar hapis cezası, 8 suçlama yöneltilen Mehmet Yüzgeç için de ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl 6 aydan 38 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 553 sayfalık iddianamede, haklarında tutuklama amaçlı yakalama kararı bulunan ve meslekten ihrac edilen şüpheli Zekeriye Öz’ün eski İstanbul Başsavcıekili olduğu, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in de savcı oldukları belirtildi.

İDDİANAMEDE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DAHİL 35 MÜŞTEKİYE YER VERİLDİ

İddianamede, 17 Aralık sürecinde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda kendisine hakaret ve iftira attığı gerekçesi ile şüphelilerden Celal Kara’dan şikayetçi olduğu belirtildi. Erdoğan iddianamede müşteki sıfatı ile yer aldı. Yasama dokunulmazlığı bulunduğu halde soruşturma kapsamında dinlenen, konuşmaları tape yapılan, Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, İsmet Yılmaz, Tanır Yıldız, Sadullah Ergin, Hayati Yazıcı, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Recep Akdağ, Cevdet Yılmaz, Fatma Şahin, Veysel Eroğlu, Mehmet Şimşek, Egemen Bağış, Nihat Ergün, Faruk Çelik, Erdoğan Bayraktar, Mehmet Zafer Çağlayan, Suat Kılıç, İdris Naim Şahin, Ertuğrul Günay, Ömer Dinçer, Muammer Güler ile birlikte Haydar Keskin, Barış Güler, Süleyman Aslan, İbrahim Bilgehan Taşdelen, Uğur Horta, Ahmet Özköse, Fatih Aysan ve Müşir Deliduman müşteki sıfatıyla yer aldı.

ZEKERİYA ÖZ, ÖRGÜT KURMAK VE YÖNETMEKLE SUÇLANIYOR

İddianamede diğer şüpheliler Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in işlediği suçları azmettirmekle de suçlanan Zekeriya Öz’e “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” ile birlikte 12 ayrı suçlama yöneltildi. “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Görevi kötüye kullanma”, “Resmi evrakta sahtecilik”, “Haberleşmenin gizliliğini ihlal”, “Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması”, “Özel hayatın gizliliğini ihlal”, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “İftira", “Suç uydurma”, “Nitelikli dolandırıcılık”, “Nitelikli tehdit” suçlarını işlediği belirtilen Öz için ağırlaştırılmış müebbet ile birlikte 27 yıl 6 aydan, 67 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

“Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarının da aralarında bulunduğu 11 ayrı suçlama ile suçlanan Celal Kara için ağırlaştırılmış müebbet ile birlikte 20 yıl 6 aydan 62 yıla kadar, Mehmet Yüzgeç için de “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarının da aralarında bulunduğu 8 suç için ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl 6 aydan 38 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

‘HÜKÜMETİ YIKMAK İÇİN HUKUKA AYKIRI YÖNTEMLERLE DELİL OLUŞTURMAYA ÇALIŞTILAR’

Şüpheli Mehmet Yüzgeç’in Memur Bürosu Suçları bölümünde görevli bulunduğu halde Özel Soruşturma Bürosu konusuna giren ve yasama dokunulmazlığı bulunan kişileri dinlediği hatırlatılan iddianamede, “Adı geçen Cumhuriyet savcısı ve tahkikatta yer alan kolluk görevlilerinin temel amacının hükümeti yıkma gayesini gerçekleştirmek için, örgütsel bir yapı içinde ve hukuka aykırı yöntemler kullanılmak suretiyle delil oluşturmaya çalıştıkları belirlenmiştir” görüşüne yer verildi.

İddianamede, “Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz daha evvel yürüttüğü soruşturmalar nedeniyle kamuoyunun yakından tanıdığı bir kişi olması sebebiyle, toplumda yolsuzlukla mücadele ediyor görüntü ve algısı oluşturup, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç tarafından yürütülen soruşturmalarda koordinatör Başsavcı Vekili olarak görev aldığı, tahkikat aşamasında ve sonrasında gösterdiği davranışlarla Yargı Etiği İlkelerinden ‘tarafsızlık, doğruluk ve tutarlılık’ ilkelerini ihlal etmesi yanında bir kısım kamu görevlilerine basın yoluyla suç isnadında bulunarak ‘masumiyet karinelerini’ ihlal ettiği anlaşılmıştır” denildi.

‘YÜRÜTTÜKLERİ SORUŞTURMALARDA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ’

İddianamede, firari şüpheliler Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in, kamuoyunda 17 Aralık soruşturması olarak bilinen soruşturmayı yürüttükleri, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, Abdullah Oğuz Bayraktar, Ebru Gündeş Sarraf, Rıza Sarraf, Mustafa Demir, Cemal Akmercan, Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin çok sayıda suçlama ile soruşturulduğu, bu soruşturmanın takipsizlik ile sonuçlandığı, takipsizlik kararının da kesinleştiği hatırlatıldı.

‘EYLEMLERİ FETÖ EMRİNDEKİ KOLLUK BİRİMLERİ İLE FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ İÇİNDE YAPMIŞLARDIR’

İddianamede ismi geçen şüphelilerin, olay tarihinde Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptıkları, iddiaya konu eylemleri tek başlarına yapmalarının mümkün olmadığı belirtilerek, “Şüpheliler eylemlerini Fetullah Gülen'in liderliğini yaptığı, FETÖ terör örgütü ve emrindeki kolluk birimleri ile eylem ve fikir birliği içerisinde gerçekleştirmişlerdir” denildi.

17 Aralık soruşturması olarak bilinen soruşturmayı yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli kolluk güçleri ile ilgili olarak hukuka aykırı işlemlerden dolayı soruşturma açıldığı, bazılarının tutuklandığı hatırlatılan iddianamede, 17 Aralık soruşturmasının şüphelilerinin bu soruşturmayı yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzceç’ten şikayetçi oldukları hatırlatıldı.

ÖZ YAKALAMA KARARININ ÇIKTIĞI GÜN YURT DIŞINA KAÇMIŞ

İddianamede şüphelilerden Zekeriya Öz hakkında Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 Ağustos 2015 günü tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarıldığı, Öz’ün aynı gün karar çıkmadan önce diğer şüpheli Celal Kara ile birlikte Avukat Yusuf Danyal Kılıçalp tarafından Sarp sınır kapısına götürüldüğü, Öz ve Kara’nın buradan da yurt dışına kaçtıkları, hakkında yine tutuklama amaçlı yakalama kararı bulunan Mehmet Yüzgeç’in de bugüne kadar bulunamadığı belirtildi.

DHA

Okunma Sayısı: 3775
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rıdvan

    11.8.2016 15:26:29

    Tüm anlaşmazlıkları Allahın mutlak adaleti çözecek.Burada olmayan şey aranmaz

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı