Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Bakanlığımız tarafından ambalajlı ürünler için vatandaştan ücret alınacağı yönündeki haberler kesinlikle doğru değildir" açıklamasını yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "2023'e kadar tüm içecek ambalajlarında depozito uygulamasına geçeceğiz." dedi.
Türkiye'de ambalajlı su pazarı, geçen yıl yaklaşık yüzde 3'lük büyümeyle 11,6 milyar litreye, cirosu ise 5,7 milyar liraya çıktı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, sebze ve meyvede ambalaj zorunluluğu getiren düzenlemeye ilişkin "Ürünlerin kaplara girmesiyle maliyet artar ama biz bu yolla fire oranlarını azaltacağız. Böylece bu maliyette de ortadan kalkacak" dedi.
Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) iş birliğinde hayata geçirilecek sistem ile vatandaşlar cep telefonları ya da bilgisayarlardan ambalajlı suların kaynağından kalite özelliklerine, damacanın kaç kez kullanıldığından son kullanım tarihine kadar pek çok bilgiye ulaşabilecek.
PAGEV Başkanı Eroğlu,, plastiklerin geri dönüşümüyle önemli ölçüde tasarrufun mümkün olduğunu belirterek, "Tüm ambalaj atıklarında geri dönüşüm sağlanırsa Türk ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar dolar kazandırılabilir." dedi.
Paketi ezilmiş ambalajlı gıdaların, yırtılmalara bağlı hava ile teması sonucunda ürünün bozulmasına ve sağlığı tehdit edebileceği belirtildi
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, ambalaj sektörünün önemine dikkati çekerek, "Türkiye'de 19 milyar dolarlık ambalaj sektörü 300 milyar dolarlık bir ekonomik hareketi mümkün kılıyor" dedi.
Alkollü içkiler, açık alkollü içki satış belgesine sahip otel, motel ve tatil köylerinin odalarındaki mini barlarda tüketime sunulacaklar ve bira hariç, cam malzemeden yapılmış ambalaj ile satılacak.