MUSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, çimentoya yapılan yüzde 40 zamma tepki göstererek “Sektör çok daha zor durumda kalır” ifadelerini kullandı.
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat sektörü zor günler geçirirken bir kötü haber de çimento ile ilgili geldi. Çimento üreticileri Enflasyonla Topyekûn Mücadele kapsamında belirlenen sürenin dolması ile birlikte,1 Ocak 2019 yılından geçerli olmak üzere fiyatlara % 35 ile % 40 arasında değişen oranda zam yaptı. MUSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin çimento üreticileri tarafından yapılan % 40 zam ile ilgili açıklama yaptı. Yeltekin; çimento maliyetinin inşaat maliyetinin yüzde 7-8’i kadar olduğunu, inşaat sektörünün zor günler geçirdiği şu dönemde bu zam kararı ile sektöre ilave ağır yük yüklemenin doğru olmayacağını söyledi. İnşaat sektörünün tüm maliyet baskısına rağmen 2018’de satış fiyat artışına gitmediğini hatırlatan Yeltekin, “bu zamla sektör çok daha zor durumda kalır” dedi.
Zamlar sektörü çaresiz bırakıyor
Yeltekin, Türkiye’de bir çimento kartelinin oluştuğuna ve firmaların farklı zamanlarda farklı oranlarda fiyat artışı açıklayarak rekabet hukukunun önüne geçmeye çalıştığına dikkat çekti ve alternatifi olmayan ürünlere yapılan zamların sektörü çaresiz bıraktığını söyledi. Hükümetin devreye girmesini ve bu yapılan fahiş zam oranlarına müdahil olmasını beklediklerini kaydetti. Yeltekin, ayrıca çimento zammının bir tek betonu değil, sıva ve dış cephe dahil birçok ürünü etkileyeceğini de dile getirdi. Bu zammın hiçbir gerekçesi olmadığına dikkat çeken Yeltekin; çimentoya 2018 yılında %40’a yakın zam yapılmışken ve gevşeyen kurlarla beraber indirim beklerken, yapılan bu zamma anlam veremediklerini söyledi.
İstanbul – Yeni Asya
***
‘Rekabet Kurumu gereği açıklama yapamıyoruz’
Konut Gelişticileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, çimento zammının bir tek betonu değil, sıva ve dış cephe dahil birçok ürünü etkileyeceğini dile getirdi. Elmas, “Zam oranı korkunç. Bu inşaat sektörüne darbe vurmak demek. Geri alınmazsa şantiyeler durmak zorunda kalır” dedi. İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, çimento maliyetinin inşaat maliyetinin yüzde 7-8’i kadar olduğunu, alternatifi olmayan ürünlere yapılan zamların sektörü çaresiz bıraktığını belirtti. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği zamla ilgili ‘Rekabet Kurumu gereği açıklama yapamıyoruz’ dedi. Karadeniz Gazetesi’nin haberine göre, Danış Beton’un Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Danış ise “Zamma bir gerekçe bulamadık. Bu zamla birlikte 10 bin ton çimentoda 700 bin TL fark ödenecek” dedi.