"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vergi paketi çiftçiyi de vuracak

24 Haziran 2024, Pazartesi 00:38
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yeni vergi artışlarına tepki göstererek bu artışın üretimi düşürüp fiyatları artıracağını ve tarımsal üretim açığını genişleteceğini belirtti.

Hükümetin yeni vergi taslağı kapsamında, yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) uygulama planı çiftçiler arasında endişeye sebep oldu. Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu artışın üretimi düşürüp fiyatları artıracağını ve tarımsal üretim açığını genişleteceğini belirtti.

Gübre ve yemde KDV artışı

Türkiye’nin gübre ve yemde dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Suiçmez, hükümetin bu yeni vergi düzenlemesiyle mazot, gübre, yem ve ilaç gibi temel tarımsal girdilerin zaten yükselen maliyetlerine ek yük getireceğini ifade etti. Suiçmez, “KDV artışı, gübre ve yemin pahalanmasına neden olacak. Bu durum, çiftçilerimizin daha az yem ve gübre kullanmalarına ve dolayısıyla maliyetlerin artmasına sebep olacak” dedi.

Tüketiciye yansıyan etkiler

Cumhuriyet’de yer alan habere göre, bu artışın, çiftçinin üretim maliyetlerini doğrudan etkileyerek, gıda fiyatlarında artışa ve gıda enflasyonunun yükselmesine yol açacağı vurgulandı. Suiçmez, çiftçilere yönelik vergi indirimleri yerine, KDV artışının tercih edilmesinin yanlış bir adım olduğunu belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası’ndan çağrı

Suiçmez, “Mazot kullanımındaki KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi ve ÖTV’nin sıfırlanması gibi destekler beklerken, KDV artışı ile karşılaşmak üreticiyi zor durumda bırakacak. Bu, üretimde düşüşe ve sonuç olarak çiftçilerin tarım alanlarından çekilmesine yol açabilir” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 1022
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    24.6.2024 11:49:42

    Vergi paketi adı altında alenen ve resmen millet-memleket batırılıyor. AKP2nin iktidara geldiğinde ilk mali icraatlarından biri MATRAH ARTTIRIMI idi. Bu esasen AKP liderinin milleti tokatlayacağının,aldatacağının,soyup-soğana çevireceğinin işareti idi. Zira seçim mitinglerinde esnaf,millet perişan diye diye oy toplayanın o vergileri keyfiliği,yandaşına aktaracağı kaynak olarak istimal etmesine şahit olduk. Sakıııın sakın iktidarın mensuplarını yok efendim dindar diye savunmayın,din de faiz,israf,hak yemek ve yedirtmek var mı derim. Aklınızı başınıza devşirin,düşmanın işgal etmediği halde ülkeyi işgal komiseri gibi idare eden dini-darların,dindara ve millete kindarlarına son verip, defedeliiim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı