Türkiye’deki ormanların, yıllık 51,1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarına ulaştığı bildirildi.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneğince yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Sera Gazı Envanter Raporu'na göre, Türkiye’nin, ormanların karbon tutma kapasitesi ve sera gazı azaltım miktarıyla gelişmiş ülkeleri geride bıraktığı bildirildi.
Rapora göre, Türkiye, sera gazı azaltım miktarı açısından ABD, Rusya ve Japonya’nın ardından dördüncü sırada yer aldı.
Açıklamada, derneğin Ormanlar ve Arazi Kullanım Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Serengil'in rapora ilişkin görüşlerine de yer verildi.
Rapora göre, Türkiye'nin ormanlık alanının 21,9 milyon hektara çıktığını, bunların karbon tutma kapasitesinin ise yıllık 51,1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarına ulaştığını vurgulayan Serengil, bu durumun iklim değişikliğiyle mücadele kapasitesini arttırdığını belirtti.
Bozuk ormanların da iyileştirilmesiyle Türkiye'nin bu alandaki karne notunu "iyi"den "pekiyi"ye çıkaracağına işaret eden Serengil, ormanların iyileştirilmesi, ormanlık alanların yol ve benzeri yapılarla parçalanmasının önlenmesi ve sektöre desteğin artırılması sonucu iklim değişikliğiyle daha güçlü mücadele edilebileceğini aktardı.
Serengil, "Bir orman ekosistemi hektar başına 350 ton karbondioksit eşdeğerine kadar karbon tutabilmektedir. Dolayısıyla 10 hektarlık bir orman, birçok fabrikanın veya sanayi tesisinin yıllık sera gazı salımlarını sıfırlayabilir. İklim değişikliği ile mücadeleye destek vermek isteyen özel sektör kuruluşları için bu iyi bir olasılık olarak görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
AA