Adana'da bal üretim ve ambalajlaması yapan Anavarza Bal firması, Türkiye'nin ilk toz balını üretti.
Toz balın çay ve kahvede şeker yerine kullanılabileceğini belirten Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, insan sağlığına yararı saymakla bitmeyen balda katma değeri yükseltmek için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Adana'nın Kozan İlçesi'nde faaliyet gösteren Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, balla ilgili uzun süredir yaptıkları Ar-Ge çalışması sonucu, ilk kez de toz bol üretimine geçtiklerini açıkladı. Sezen, "Aroma çeşitliliği ve rekoltede dünya lideri olan Türkiye, balın katma değerinin artırılması konusunda yeterli düzeyde değil. O yüzden üretimin çilesi bize, kazancın sefası yabancıya kalıyor" dedi. Bu durumu tersine çevirmeye yönelik ürün geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Sezen, dünyada en fazla bal üreten ülke olan Çin'e krem bal ihracatı gerçekleştirme başarısı yakaladıklarını vurguladı.
KAHVE VE ÇAYDA ŞEKER YERİNE TOZ BAL
Balın insan sağlığına yararının saymakla bitmeyeceğini anlatan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen şunları söyledi:
"Türkiye, coğrafi ve iklimsel avantajıyla elde ettiği doğal baldan daha fazla kazanç sağlayabilir ama, bunun için katma değerli üretiminin kovandan başlaması gerekiyor. Arıcılar polen, propolis, arı sütü ve arı zehri üretimi yapacak, bizler de bu ürünlerden katma değeri yüksek, inovatif ürünler geliştireceğiz. Anavarza bu çerçevede görevini yerine getiriyor. 2 milyon TL yatırımla toz bal ürettik. Gıda endüstrisinin ilgi gösterdiği ürünleri, tüketicinin şeker yerine kahve ve çayında kullanabilmesi yönünde çalışma yapıyoruz. Ar-Ge birimimiz durmuyor. Ballı yara bezi, pastil, krem gibi ürünler üzerindeki ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor."
ARI ZEHİRİNİN GRAMI 2 BİN DOLAR
Tesisi ziyaret eden Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, Ar-Ge çalışmalarının şirketlerin ürününü geliştirip karını arttırdığını kaydetti. Özden şöyle konuştu:
"Türkiye'de her marka Anavarza'nın yolundan gitse, iki yılda ihracat kilogram bedelimiz iki katına çıkar. Fransa'da bir şirket baldan ilaçtan kozmetiğe 70 farklı ürün çıkarıyor. Bunu biz de yapacağız. Bir kilogram bal 20 dolar, bir gram arı zehiri 2 bin dolar. Arı zehrinden elde edilen ilacın gramı 20 bin dolar. Türk girişimcisini kimse 20 dolara mahkum edemez. GED, katma değeri yüksek üretim hedefleyen, inovatif iş fikri olan girişimcileri geliştirmek için kuruldu."
Konuyla ilgili haberler:
Düşünen insanlar için bunda büyük ibretler vardır...
''Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler (kovanlar) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.'' (Kur'an-ı Hakim, Nahl Suresi - 68)
Sanatlı ve hikmetli yaratılışın sayısız hikmetlerinden biri olarak San'at-ı İlahi tarafından gönderilen mucizevi balın verdiği lezzetin yanı sıra bünyesine derc edilen yararları da biliniyor ama onun sofraya gelme hikâyesi tam olarak bilinmiyor.
Düşünen insanlara hitap eden Cenab-ı Hakk'ın Alim, Rezzak, Rahman, Sani gibi birçok isminin eşsiz tecellilerine ayna olan yaratılış harikası arıların tefekküre sevk eden yolculuğununa şahit olun...
Ve Rabbin bal arısına vahyetti ki...
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/ve-rabbin-bal-arisina-vahyetti-ki_354087
DHA