"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tahmini rekolte dudak uçuklattı

03 Eylül 2015, Perşembe 12:27
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonu tarafından hazırlanan 2015 yılı Antepfıstığı resmi rekolte tahmin sonuçlarını açıkladı.

Tiryakioğlu, Türkiye Antepfıstığı üretiminin yüzde 97’sinin yapıldığı 6 ildeki saha araştırmalarına göre bu sezon 144 bin 112 ton Antepfıstığı üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.

GTB'nin yaklaşık 1,5 yıl önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde başlattığı girişimler sonucu oluşturulan Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak Antepfıstığına ait tarihteki ilk resmi rekolte tahmin raporunu açıkladı.

Burada konuşan Tiryakioğlu, Antepfıstığı Rekolte Tespit Komisyonunu tarafından hazırlanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulan tahmin raporuna göre bu hasat sezonunda Antepfıstığı rekoltesinin 144 bin 112 ton olarak gerçekleşmesinin ön görüldüğünü aktardı.

Tiryakioğlu, “Çıkan bu sonuç bizim borsa olarak kendi imkânlarımızla yaptığımız çalışmalar sonucu daha önce açıkladığımız 140-150 bin ton tahmini rekolte rakamıyla bire bir örtüşmekte. Bundan sonraki hedefimiz ağaç sayısı ile ilgilide teknik çalışmalar yürütmek olacak. Ama buradan şunu da özellikle belirtmek istiyorum ki Antepfıstığımız artık resmi olarak bakanlığımızın gündeminde.” dedi.

“İHRACAT ARTACAK”

Antepfıstığı hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatta da satış yoğunluğunun gözlendiğini belirten Tiryakioğlu, ”İlerleyen zamanlarda Antepfıstığı ihracatında diğer yıllara oranla 1’e 5 artış olacağını tahmin etmekteyiz. Tabi bunlarda şu an için tahmin ama özellikle bu yıl ihracat bağlantılarının arttığını ve çeşitli çalışmaların yapıldığını görmekteyiz. Üründe fiyatların da belli bir noktaya gelmesiyle birlikte dünya pazarlarında hak ettiğimiz noktaya geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.

“ARAŞTIRMALAR İLÇELERDE YAPILDI”

Antepfıstığında rekolte tahminin her yıl yapıldığını fakat bu sezon resmi bir açıklama yapabilmek için farklı bir metot üzerinde daha koordineli bir çalışma yaptıklarını ifade eden Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan ise yeni tahmin metodu hakkında açıklamalarda bulundu.

Aslan, “Belirlenen tahmini rekolte, ilçe bazlarında yapılan çalışmaların ayrı ayrı toplanmasıyla ortaya çıktı. Antepfıstığı üretiminin yapıldığı her ilçede ayrı bir komisyon kuruldu. Ziraat odaları ve İlçe Tarım Müdürlükleri işbirliğiyle tabakalı örnekleme yapıldı. Örneğin Nizip ilçemizi göz önüne alırsak, Antepfıstığı dağlık bölgede de yetişiyor, ovada da yetişiyor. Dağlık bölge için ayrı bahçe, ovalık bölge için ayrı bahçeler tespit edildi.

Bu çalışmalar Antepfıstığı üretiminin yüzde 97’sinin yapıldığı 6 ilde gerçekleştirildi. Bu illerimiz Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis, diğer yüzde 3’lük kısmı ise yaklaşık 16 ilimiz karşılıyor fakat araştırmada bu iller dikkate alınmadı. Burada elde ettiğimiz kat sayı ile geriye kalan diğer illeri de bu katsayı ile tahmin ettik. İlçelerde oluşan rakamları İl Tarım Müdürlükleri derledi, 6 ilde oluşan rakamları toplantı yaparak değerlendirdik ve çıkan sonuç 144 bin 112 ton oldu.

Bu çalışmada iller arası birim alandan elde edilen verimler farklı çıktı. Bunun nedeni ise illerin bahçe yapısından, yağış rejiminden ve iklimsel faktörlerinden kaynaklanıyor. Örneğin Şanlıurfa'da ağaç başına üretim 4.2 kilogram olurken, Gaziantep’te ağaç başı üretim 3,6 kilogram olarak tespit edildi” diye konuştu. 

Aslan, ayrıca Türkiye genelinde 50 milyon 482 bin Antepfıstığı ağacının bulunduğunu ve bunların yaklaşık 40 milyonunun meyve verdiğini sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 2015
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı