Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; üretim miktarları, 2014 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6,6 ve meyvelerde yüzde 6,2 azalırken, sebzelerde ise yüzde 0,4 oranında artış gösterdi.
Üretim miktarları 2014 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59,6 milyon ton, sebzelerde 28,6 milyon ton ve meyvelerde 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.
Tahıl üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon tona geriledi. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi yüzde 20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 7,8 oranında azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi yüzde 0,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyon ton oldu.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut yüzde 11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 17,7 oranında azalarak 325 bin ton, yumru bitkilerden patates ise yüzde 5,5 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 7,5 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton oldu.
Tütün üretimi yüzde 24,9 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretimi yüzde 2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşti.
SEBZE VE MEYVE ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI
Sebze ürünleri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında artarak yaklaşık 28,6 milyon ton oldu. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde 4,2 oranında azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler yüzde 2,7 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzeler ise yüzde 0,9 oranında arttı. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 0,3, hıyarda yüzde 5,2 oranında artış olurken, sivri biberde yüzde 4,2, dolmalık biberde yüzde 1,9, kuru soğanda yüzde 6 oranında azalış gerçekleşti.
Meyve ürünlerinin üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında azalarak 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma yüzde 20,7, şeftali yüzde 4,6, kiraz yüzde 9,9, kayısı yüzde 65,4 oranında azalırken, muzda yüzde 17, zeytinde yüzde 5,5 oranında artış oldu. Turunçgil meyvelerinden mandalina yüzde 11,1 oranında artarken, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 25, cevizde yüzde 14,8 oranında azalış gerçekleşti. Üzüm üretiminde yüzde 4,1, incirde ise yüzde 0,5 oranında artış oldu.
SÜS BİTKİLERİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI
Süs bitkileri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,6 oranında arttı. Süs bitkileri üretimi içindeki payları incelendiğinde kesme çiçekler yüzde 66, diğer süs bitkileri yüzde 34’lük bir paya sahip. Karanfil üretimi bir önceki yıla göre yüzde 1, gül (kesme) üretimi yüzde 4,5, gerbera üretimi yüzde 4,6, nergiz üretimi yüzde 33,3 oranında arttı.