"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşsizlik 2001 krizini solladı, işsizler ordusu 3 milyon oldu

28 Ekim 2015, Çarşamba 11:25
HESA Ekonomi Araştırmaları Merkezi Direktörü ve Turgut Özal Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ramazan Taş, işsizliğin 2001 krizini solladığını ve işsizler ordusunun 3 milyona ulaştığını söyledi.

TÜİK İşgücü İstatistiklerine göre resmi işsizlik oranının yüzde 9.8 olduğunu kaydeden Taş, “Bu oran 2001 krizi işsizlik oranı olan yüzde 8,5’in çok üstünde gerçekleşti.

Türkiye’deki en son resmi işsiz sayısının 2 Milyon 970’e ulaştı. Bu rakam 2001 Krizindeki 1 Milyon 902 Bin işsiz sayısından 1 Milyon 68 Bin daha fazla.” Diye konuştu. 

Doç. Dr. Ramazan Taş, İşsizlik verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 15 Ekim 2015 tarihinde İşgücü İstatistiklerini yayınladığını belirten Taş, en son açıklanan resmi işsizlik oranının yüzde 9.8 olduğunu, bu oranın 2001 krizi işsizlik oranı olan yüzde 8,5’in çok üstünde gerçekleştiğini açıkladı.

Türkiye’deki en son resmi işsiz sayısının 2 milyon 970’e ulaştığını kaydeden Taş, bu rakamın 2001 krizindeki 1 milyon 902 bin işsiz sayısından 1 milyon 68 bin daha fazla olduğunu vurguladı. 

Yapılan bütün alan araştırmalarından çıkan sonuca göre Türk halkının en önemli ekonomik ve sosyal sorununun işsizlik olduğunu ifade eden Taş,

“Çünkü işsiz insan, insanca yaşama onurunu ve yaşama umudunu kaybetmektedir, yeteneklerini köreltmektedir. İnsan onuruna uygun bir yaşam sürebilmek için gerekli olan bir istihdam ve ücret elde etmek, herkes için temel insan hakkı ve sorumluluğudur. İşsizlikle yoksulluk arasında çok güçlü bir bağ vardır. İş bulamayan, işsiz kalan her insan aynı zamanda yoksul kalmaktadır. İşsizlik sorununu çözmeden yoksulluk sorunu çözülemez.” şeklinde konuştu. 

İşsizlik rakamlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığıyla ilgili olarak Taş şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye ekonomisinin en başarısız, hatta 2001 Kriz döneminden bile kötü olan göstergesi işsizliktir. 2001 krizinde yüzde 8.5 olan işsizlik oranı 2002-2014 döneminde dünya krizinin de etkisiyle yüzde 9-14 bandına tırmanmış, 2001 krizi öncesindeki yüzde 7 bandına hiç inmemiştir.

Türkiye ekonomisinin çift haneli işsizlik üretmesinin temelinde mevcut rantiye-dostu olan ama istihdam-dostu olmayan ekonomi modeli yatmaktadır. Mevcut ekonomi modelinde ısrar edilirse, Türkiye ekonomisi giderek artan oranda işsizlik ve yoksulluk üretmeye devam edecektir.

İşsizlik ve yoksulluk sorunu görmemezlikten gelmek, değişik istatistiksel oyunlarla, sık sık yöntem değişikliğine giderek işsizliği olduğundan düşük göstermeye çalışmak asla çözüm değildir. İşsizlik sorununu gerçek boyutlarıyla bilmeden işsizliği karşı gerçekçi çözümler üretmek mümkün değildir.” 

HER GENCE KARİYER PLANLAMA, KARİYER GELİŞTİRME, İŞ ARAMA VE İŞ BULMA HİZMETİ SUNULMALI

İşsizlik sorununun çözümüyle ilgili somut politika önerileri dile getiren Doç. Taş,

“Türkiye’nin çift haneli işsizlik ve yüzde 20’yi aşan genç işsizlik sorununu çözebilmesi için acilen istihdam dostu yenilikçi ekonomi ve eğitim modeline geçmesi, yenilikçi istihdam stratejisi geliştirmesi gerekmektedir. Kamu-özel sektör-sivil toplum örgütleri işbirliği ile ilköğretimden üniversite düzeyine kadar her aşamada okul-iş dünyası işbirliği ofisleri açılmalı ve işletilmelidir.

Ekonominin istediği formasyonla eğitim sistemimizin kazandırdığı formasyon arasındaki büyük çelişki ve boşluk nedeniyle işsiz kalan gençlerimiz dünün değil, bugünün ve geleceğin kariyer ihtiyaçlarına göre yetiştirilmelidir. Her gence kariyer planlama, kariyer geliştirme, iş arama ve iş bulma hizmeti sunulmalıdır.

Türkiye, işsizlik ve yoksulluk sorununu kökten çözme iradesiyle acilen toplumun ve devletin bütün katmanlarının el birliği ve güç birliği ile yenilikçi işsizlikle ve yoksullukla mücadele işbirliği ağı kurmalıdır” açıklamasında bulundu. 

Okunma Sayısı: 1505
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı