CHP Bursa milletvekili ve milletvekili adayı Orhan Sarıbal, iç pazarın yabancı tarım ürünlerince istila edildiğini belirtti.
Bu durumdan 13 yıldır iktidarda olan AKP'yi sorumlu tutan Sarıbal, “Tarımda ülke kaynakları ve potansiyelini değerlendirmeye yönelik üretimi temel alan politikalar yerine ithalatı teşvik eden ve destekleyen politikalar uygulanıyor.” dedi.
Yazılı bir açıklama yayımlayan CHP’li Sarıbal, Türkiye’nin sahip olduğu toprak ve su varlığı, coğrafi konumu ve iklim koşulları dolayısıyla tarım potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu, ancak yanlış politikalar nedeniyle bu potansiyelin değerlendirilemediğini ifade etti. 1980’
li yıllara kadar Türkiye’nin kendini besleyebilen bir ülke olduğunu aktaran Sarıbal, “Günümüzde tarım tam bir kıskaç içindedir. Tohum, gübre, ilaç, akaryakıt gibi temel girdiler dışa bağımlı ve fiyatları yüksek; kredilendirme sistemi yabancıların kontrolüne geçmeye başladı. İç pazar yabancı tarım ürünlerince istila edildi. Yüksek değerli ürünlerin yanı sıra, hububat ve bakliyat ithalatı da artmaya başladı. Böylelikle yerli üreticiye pazar için üretim yapma alanı bırakılmadı.” değerlendirmesinde bulundu.
BELÇİKA BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ARAZİ İŞLENMİYOR
2003 - 2014 yılları arasında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2,8 milyondan 2,2 milyona düştüğüne dikkat çeken Sarıbal, “Çiftçiliği bırakan üretici sayısı oransal olarak yüzde 20 dolayında. 2002 yılında 23,9 milyon hektar olan işlenen arazilerin 2014 yılı sonunda 20,7 milyon hektara düştüğü görülüyor. Çiftçimiz bu dönemde Belçika büyüklüğündeki araziyi işlemekten vazgeçti. AKP’nin iktidarda olduğu 13 yıldan 6’sında tarım ürünleri dış ticareti net açık vermiştir.” tespitini yaptı.
Sarıbal, ayrıca son 13 yıla ait dikkat çekici verileri şöyle paylaştı: “Ürünler bazında ithalata gelince 13 yıllık AKP iktidarı döneminde 50 milyon ton yağlı tohum, 36 milyon ton buğday, 14,5 milyon ton soya, 9 milyon ton pamuk, 7 milyon ton ayçiçeği, 3,8 milyon ton pirinç ithal edildi. Bu dönemde yağlı tohum ve türevleri ithalatına 31 milyar dolar, pamuk ithalatına 16 milyar dolar buğday ithalatına 10.5 milyar dolar, soya ithalatına 7 milyar dolar, ayçiçeği ithalatına 4 milyar dolar, pirinç ithalatına 3 milyar dolar, mısır ithalatına 1.8 milyar dolar ödendi.” bilgisini verdi.