Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, geçen yıl düzensiz yağışlar nedeniyle verim kaybı yaşanan hububatta bu yıl yüzde 35'lik rekolte artışı bekleniyor.
Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sının, buğdayın yüzde 8'inin ve arpanın ise yüzde 12'sinin üretildiği Şanlıurfa'da, yaklaşık 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarımı yapılıyor.
Geçen yıl düzensiz yağış nedeniyle tahıl üretiminde yüzde 30'luk verim kaybı yaşanan bölgede, bu yıl yağışların düzenli düşmesine bağlı olarak tahıl üretiminde önemli artış bekleniyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Türkiye'de yılda yaklaşık 22 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştirildiğini, bunun da 2 milyon tonunun Şanlıurfa'da üretildiğini söyledi.
Geçen yıl düzensiz yağış alan bölgede ürün kaybı yaşandığına işaret eden Öztürkmen, "Nisan yağmurlarıyla özellikle hububat yeteri kadar suyu ve besini aldı. İyi verim için çimlenip yeterince kardeşlenme yaptı. Bu yıl bereketli bir yıl olacak. İlkbahar yağmurlarıyla birlikte hububatta yüzde 35'lik artış bekliyoruz" dedi.
"Tedbirli olunması gerekiyor"
Fazla yağış nedeniyle oluşacak hastalıklara karşı çiftçileri uyaran Öztürkmen, "Yağış fazla olduğu için tahılda pas, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi hastalıklara karşı dikkatli olunmalı. Üreticiler ve yetkililer, bu hastalıklara karşı koruyucu mücadeleyi kararlılıkla yürütmeli. Aksi takdirde tahılda ciddi verim kaybı olabilir. Bu yıl kuraklık yaşanmaması sevindirici ancak tedbirli olunması da gerekiyor" diye konuştu.
Boydere Mahallesi'nde çiftçilik yapan Abdullah Güneş de geçen yıl ürün kaybı nedeniyle zarar ettiklerini ifade etti.
Bu yıl yağışların geçen yıla göre bereketli olduğunu dile getiren Güneş "İnşallah geçen yıl göre yüzde 40'lık artış olur. Böylece emeğimizin karşılığını alırız" dedi.
AA