"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dericiler'den İran'a büyük ihracat

27 Temmuz 2015, Pazartesi 11:09
İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçılar Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasına ilişkin, ambargosuz döneme hazırlandıklarını, bu yıl sonunda 30 milyon doları bulacak ihracat rakamını gelecek yıl 100 milyon dolara yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Şenocak, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ambargonun kalkmasıyla dünyaya açılacak İran ile gelişecek olan ticarette Türk deri sektörünün yerini almak için çalışmalara başladığını belirterek, gelecek aylarda bir ticaret heyeti düzenleyerek İran'daki deri ve deri mamulleri ticareti için görüşmeler yapacaklarını aktardı.

Türk deri sektörünün İran'a bu yılın ilk 6 ayında 10 milyon doları bulan ihracatı yıl sonuna kadar 30 milyon dolara ulaştırmayı hedeflediğini ifade eden Şenocak, ambargonun kalkması ve uluslararası ticaret kurallarının işlemeye başlaması dolayısıyla 2016 yılı için de 100 milyon dolar ihracat hedeflediklerinin altını çizdi.

Şenocak, İran'a yapılan deri ve deri malulleri ihracatında 2014'ün ilk 6 ayına göre bu yıl yüzde 146,7 artış olduğuna dikkati çekerek, 1 Ocak'te yürürlüğe giren "Tercihli Ticaret Anlaşması" sayesinde ülkeler arasındaki ticarette gelişme yaşandığını söyledi.

İran'ın deri ve deri mamullerine yüzde 75'e varan oranlarda yüksek gümrük vergileri uyguladığı bilgisini veren Şenocak, bu anlaşmayla deri sektörü için bir gümrük indirimi uygulanmamasına rağmen ülkelerin birbirine ticari yakınlaşması sonucu yüzde 146,7'lik artış gerçekleştiğini, ambargonun kalkmasıyla ihracatın hızla artacağını kaydetti.

Şenocak, 2015 sonunda İran'a 30 milyon dolarlık deri ve deri mamulü ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini yineleyerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ambargosuz döneme hazırlanıyoruz. Önümüzdeki aylarda İran'a ticaret heyeti göndereceğiz. Ülkedeki deri ve deri mamullerini yani saraciyeden ayakkabıya kadar bütün ürünlere olan ihtiyaçlarını, üretimlerini yerinde göreceğiz. Fuarlara katılım için harekete geçtik. Komşu olarak mesafe avantajımız yanında kültürel yakınlığımız da var. İran'da açılan Türk markalarının mağazaları var. Dolayısıyla hızla yol almak için harekete geçtik. Rusya'daki ihracat kaybımızı kapatacak düzeyde olmasa da İran bizim için gelecekte önemli pazarlarımızdan olacaktır. Gümrük vergilerinin yüzde 75'lerden daha aşağı çekileceğini düşünüyoruz. Gümrük vergilerinin azaltılması durumunda daha hızlı bir ticaret oluşacağını 2016'da 100 milyon dolarlık ihracat yapabileceğimizi öngörüyoruz."

"Deri ürünlerinden en çok ayakkabı satıyoruz"

Şenocak, Türkiye'nin İran'a deri ürünü olarak sattığı ürünlerin başında ayakkabının geldiğini belirterek, 2015'in ilk 6 ayındaki 10 milyon 757 bin dolarlık ihracatın 6 milyon 134 bin dolarlık kısmının ayakkabı sektörüne ait olduğunu, ihracatın 4 milyon 277 bin dolarlık bölümünün ise saraciye ürünlerinden oluştuğunu bildirdi.

İran'ın yüksek gümrük vergisi uygulamasının nedeninin "kendi üreticilerini korumak" şeklinde değerlendirildiğini kaydeden Şenocak, İran'ın ayakkabı sanayisinin yüksek gümrük duvarları nedeniyle geri kaldığını, yeni model ve modern üretim yapamadığını ifade etti.

Şenocak, İran'ın bu yüzden 80 milyonu aşan nüfusunun yüzde 65'ini oluşturan 15-54 yaş aralığındaki tüketici kitlesinin ihtiyacını karşılayamaz hale geldiğini belirterek, "Türk deri sektörü olarak 2015'in ilk 6 ayında bir önceki yıla göre İran'a ayakkabı ihracatımızda yüzde 131, saraciyede yüzde 887 artış sağladık. Sadece bizden değil dünyanın farklı ülkelerinden de İran'ın ithalatı son 5 yılda katlanarak arttı. İranlıların ürettiği malzeme ve ürünler yeterli ve kaliteli olmadığı için ithalata yöneldi" ifadelerini kullandı.

"İran'ın deri ve deri mamulü ithalatı katlanarak artıyor"

Şenocak, İran'ın 1,1 Milyar dolarlık deri ve deri mamulleri ithalatıyla 2014'de dünyada 42'inci sırada yer aldığını kaydederek, bir önceki yıla göre rakamların yüzde 133 oranında artış ortaya koyduğunu dile getirdi. Ayakkabı ithalatında dünyada 41'inci sırada bulunan İran'ın geçen yıl 494 milyon dolarlık ayakkabı ithal ettiğini belirten Şenocak, bir önceki yıla göre bu alandaki artışın yüzde 216 olarak gerçekleştiğini aktardı.

İran'ın 2014'te 603 milyon dolarlık saraciye ürünü ithal ettiğini bildiren Şenocak, "Bu rakamla saraciye ithalatında ülkeler arasında 22'inci sırasında yer alıyor.  Bir önceki yıla göre artış oranı ise yüzde 93. Deri konfeksiyon ürünleri ithalatında ise İran, 2014'te 1 milyon dolarlık ithalat yaptı. Bir önceki yıla göre yüzde 302 oranında bir artış ortaya çıktı. Deri, yarı işlenmiş ya da bitmiş deri İthalatında dünyanın 83. büyük ithalatçısı olan İran'ın bu alandaki 2014 ithalat rakamı ise 4 milyon dolar" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Etiketler: dericiler, ihracat, iran
Okunma Sayısı: 1834
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı