"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakan Müezzinoğlu'ndan ''kıdem tazminatı'' açıklaması

22 Eylül 2016, Perşembe 14:06
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, gazetecilere çalışma hayatıyla ilgili değerlendirmelerde bulunup, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kıdem tazminatıyla ilgili bir soru üzerine Müezzinoğlu, bunun Türkiye'deki çalışanın, işverenin ve çalışma hayatının en hayati konu başlıklarından birisi olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, konunun paydaşlarının çok olduğunu belirterek, kıdem tazminatını "hakkaniyeti, adaleti ve sürdürülebilirliği içinde barındırması gereken" bir düzenleme olarak nitelendirdi.

Müezzinoğlu, "Yapma niyeti yalnız bende değil bakan olarak, hükümetimizde var." diyerek, konunun paydaşlarında da hakkaniyetli, sürdürülebilir ve güven duyulan bir yapının kurulmasının veya mevcut yapının daha güçlü bir sürece evrilmesinin talep edildiğini anlattı.

Tarafların vicdanlarının "evet" dediği, hakkaniyeti ve güveni güçlü tutacak bir ortak noktada buluşulması temennisinde bulunan Mehmet Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"65. Hükümet'in bu anlamda adil, hakkaniyetli, sürdürülebilir ve tarafların da büyük oranda, yüzde 100'ünü hep gönül ister, ama büyük oranda kabul ettiği bir kıdem tazminatı fonunun oluşturulmasıyla ilgili henüz daha taraflarla görüşmelere başlamadık. Önümüzdeki günlerde taraflarla, paydaşlarımızla görüşmelere başlayacağız.

Burada temel bakışımız, işçinin alın terinin korunması, hakkının korunabilmesi. Bunu başarabilecek ve onların temsilcilerinin de 'Tamam, bu sistem hem işçinin hakkını korur hem sistem sürdürülebilir hem iş hayatını olumsuz etkilemez' diyebileceği bir yapının çalışmaları... Paydaşların vicdanının, adaletin ve sürdürülebilirliğin olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz. İnşallah bunun olumlu gelişmesine ve sonuçlanmasına katkı sağlayacağımız bir süreç olur diye temenni ediyorum."

"Hükümetin şu anda bakış açısına göre ben yol haritamı belirleyeceğim"

Müezzinoğlu, şu anda en çok mağdur kesimin de işçiler olduğuna işaret ederek, "Şu anda kıdem tazminatından istifade edebilen yani iş akdi sonlandırılan, SGK'ya gelen bildirimlere baktığımızda, 'kıdem tazminatından istifade etmiş olan oranı ile edememiş oran' arasında çalışanlar adına esasında bir kaybın olduğunu da görüyoruz. Süreç inşallah, arzu edilen ortak noktayı bulabileceğimiz süreç olur diye gayretimiz olacak." ifadesini kullandı.

Kamuda çalışan taşeronların kadroya alınmasıyla ilgili soruya Müezzinoğlu, bu konunun yalnız Bakanlık ve Hükümet için değil, Türkiye'nin kamu çalışanı hayatı bakımından çok önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Müezzinoğlu, memur, işçi, geçici işçi, sözleşmeli işçi, alt hizmet alımları gibi karmaşık ve birbiri arasında uyumsuzluğu yoğun olan bir yapının bulunduğunun altını çizerek, mevcut yapının karmaşıklığını arttıran değil, sistemi yeniden kurgulayan bir yapıyla çalışıldığında, geleceğe sistematiği doğru kurgulanmış bir şekilde gidileceğini dile getirdi.

Şu anda sistemin çok farklı alanlarıyla çok farklı sıkıntılarının bulunduğunu bildiren Müezzinoğlu, "Bu anlamda bu yükü arttıran bir bakışı 'hızla bunu mu yapalım, yoksa hızla bir kamu personel reformunu başararak bütün hepsinin bunun içinde çözmek mi daha doğru?' İkinci söylediğim daha doğru ama daha zor. Onu hükümet olarak değerlendireceğiz, süreci ona göre şekillendireceğiz. Hükümetin şu anda bakış açısına göre ben yol haritamı belirleyeceğim." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kredi kartı taksit sayılarının artmasıyla ilgili düzenlemenin hatırlatılarak, neden böyle bir karar alındığına ilişkin soruya, "Uzun süredir zaten bu anlamda kamuoyunun talebi vardı. Bir de buradaki taksitlendirmede büyük oranda yerli üretim alanlarının teşviki, değerlendirmesi de gündeme alındı. Ekonomik dinamiklerin sisteme pozitif katkı sağlanması adına bu değerlendirmeler, kararlar alındı." yanıtını verdi. 

AA

Okunma Sayısı: 2208
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı