"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

"30 liralık yemek 18,75 TL'ye satılıyor"

05 Temmuz 2017, Çarşamba 14:03
İSO Endüstriyel Yemek Sanayii Komitesi Meclis Üyesi Bozdağ, yemek ihalelerindeki en büyük yanlışın alıcının ucuz fiyat beklentisi olduğunu belirterek "Ucuzluk değil kalite aranmalı. İlgili kurumlarca ham madde için belli standart getirilmeli" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Endüstriyel Yemek Sanayii Komitesi Meclis Üyesi Hüseyin Bozdağ, yaptığı açıklamada, son dönemde artan toplu zehirlenme hadiselerine değinerek, alınabilecek tedbirleri sıraladı.

Yemek ihalelerindeki en büyük yanlışın "alıcının ucuz fiyat beklentisi" olduğunu dile getiren Bozdağ, bu ucuz fiyat beklentisinin fırsatçı yemek firmalarının ekmeğine yağ sürdüğünü vurguladı.

Bozdağ, "Baktığımız zaman kilosu 3,5 liraya da pirinç var, 1,8 liraya da... Firma ham madde fiyatlarında en ucuz ve kalitesiz olanı seçerek zehirlenmelerin yaşanmasına neden olabilir. Şu anda kaliteli yağlar 98 lira civarındayken piyasada 68 liraya yağ var gider onu alır. Çünkü adam ucuza yemek satma hedefiyle yola çıkmış. Çalakalem bir hesapla, sayı büyük olduğu için girmiş bu işe ama bir yerde muhakkak patlar." diye konuştu.

Endüstriyel yemek üretim şirketlerinin alıcılar tarafından belirlenen çok düşük ücretlere itiraz etmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Bozdağ, Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonunun (YESİDEF) her yıl 3 öğün yemek fiyatını belirlediğini anımsattı.

"30 liralık yemek 18,75 TL'ye satılıyor"

Bozdağ, "Üç öğün yemeği 30 lira diye belirledi ama maalesef Manisa'da yaşanan hadise gösterdi ki sayı büyük diye oradaki müteahhit o işe giriyor. Çalakalem çalışarak olmaz bu işler. Müteahhit 30 liralık yemeğin bedeli için 18,75 liraya anlaşıyor. " dedi.

Toplu yemek alımlarında Kamu İhale Kanunu uyarınca ihale fiyatının belirleyici olduğunu hatırlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Başımıza böyle bir şer geldi, ehven-i şer diyelim biz buna (Manisa'daki zehirlenme), masanın etrafına Kamu İhale Kurumu, Sayıştay, yemek sanayicisi ve tabakta buluşan sektörlerin paydaşları bir araya gelmeli. Ucuz fiyat baskısını kaldırıp kaliteli yemek için ham madde standartlarını ve fiyat ölçeklerini belirlemeliyiz. Ancak maalesef toplu yemek sanayisinin yüzde 50'sini oluşturan bu pazara, İSO olarak sanayicilerin yoğun olarak bulunduğu bizlere böyle bir talep gelmedi.

Altını çizmek istediğim şu; ucuz yemeğin önüne geçilmezse Manisa'daki gibi hadiseler artabilir. Buna karşı önlem almalıyız. Yemek ihalelerinde en ucuz şartının aranması yanlış. Söylediğimiz gibi ucuzluk değil kalite aranmalı, ilgili kurumlarca ham madde için belli standartlar getirilmeli."

AA

Okunma Sayısı: 3097
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı