"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

3,9 trilyon metreküp doğal gaz tüketildi

02 Nisan 2019, Salı 13:20
Çin ve ABD'den gelen yüksek talep nedeniyle küresel doğal gaz tüketimi 2018'de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4,6 artarak 3,9 trilyon metreküpe çıktı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan "Küresel Enerji ve Karbondioksit Emisyonları Statü Raporu"na göre, geçen yıl doğal gaz tüketimi toplamda 170 milyar metreküp arttı.

Söz konusu tüketim artışının 40 milyar metreküpü kömürden doğal gaza geçişten kaynaklandı.

Küresel talep artışında başı çeken iki ülke ise ABD ve Çin oldu. ABD'de doğal gaz tüketimi 80 milyar metreküp, Çin'de ise 42 milyar metreküp arttı.

Çin'in enerji sepetinde doğal gazın payı 10 yılda iki katına çıktı ve geçen yıl ülkede bu miktar yüzde 8 olarak kayıtlara geçti. Temiz enerji arayışındaki Çin, 2018'de dünyanın en büyük doğal gaz ithal eden ülkesi oldu.

Gelecek 5 yılda Çin'deki talep artışının devam edeceği öngörülen rapora göre, ülkenin ekonomik büyümesi de doğal gaz talebini artıracak.

Öte yandan, küresel doğal gaz tüketiminin artmasında Asya Pasifik bölgesinde sanayinin büyümesiyle elektrik ihtiyacının yükselmesi ve Güney Kore'de kapatılan nükleer santraller de etkili oldu.

Böylece, küresel doğal gaz tüketimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,6 artarak 3,9 trilyon metreküpe çıktı. Tüketimdeki bu yükseliş, 2010'dan bu yana gerçekleşen en büyük artış miktarı olarak kayıtlara geçti.

Raporda ayrıca Türkiye, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin doğal gaz tüketiminin, sıcak havalar ve elektrik üretiminde gazın payının düşmesi nedeniyle azaldığı ve söz konusu ülkelerin depolarındaki stokları artırmak için Rusya'dan 200 milyar metreküpü aşkın gaz ithal ettiği kaydedildi.

AA

Etiketler: doğal gaz
Okunma Sayısı: 2475
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı