"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

2015'te özel sektör zamları ne kadar olacak?

24 Aralık 2014, Çarşamba 12:01
PERYÖN 2015 Yılı Ücret Araştırması’na göre özel sektörde 2015’te ücretlere ortalama yüzde 9 zam yapılacak. Sektörel bazda en yüksek ücret artışı ise kimya (%11), teknoloji (%10,7) ve profesyonel hizmetler (%10,4) sektörlerinde yapılacak. Pozisyona göre en yüksek ücret zammını yüzde 9,84 ile şef-müdür düzeyi alıyor. En düşük ücret artışı yüzde 8,5 ile mavi yakalı personelde.

2015’te özel sektörde ücretlere ortalama yüzde 9 artış yapılacak

PERYÖN 2015 Yılı Ücret Araştırması’na göre özel sektörde 2015’te ücretlere ortalama yüzde 9 zam yapılacak. Sektörel bazda en yüksek ücret artışı ise kimya (%11), teknoloji (%10,7) ve profesyonel hizmetler (%10,4) sektörlerinde yapılacak. Pozisyona göre en yüksek ücret zammını yüzde 9,84 ile şef-müdür düzeyi alıyor. En düşük ücret artışı yüzde 8,5 ile mavi yakalı çalışanlarda.

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından her yıl sonu gerçekleştirilen Ücret Araştırması tamamlandı. PERYÖN 2015 Yılı Ücret Araştırması’na göre özel sektör 2015’te çalışanların ücretlerine ortalama yüzde 9 zam yapacak.

PERYÖN 2015 Yılı Ücret Araştırması, başta perakende, profesyonel hizmetler, finansal hizmetler, enerji ve üretim sektörlerinden olmak üzere Türkiye’nin önde gelen 77 şirketinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcı şirketlerin yüzde 35’inin çalışan sayısı binin üzerindeyken, yüzde 20’sinin çalışan sayısı ise 101-250 kişi arasında değişiyor. 2015 yılı ortalama ücret artışı yüzde 9 seviyesindeyken sektörel bazda en yüksek ücret artışı kimya (%11), teknoloji (%10,7), profesyonel hizmetler (%10,4) sektörlerinde yapılacak. Çalışan kategorilerine göre en yüksek ücret zammını yüzde 9,84 ile şef-müdür düzeyi alıyor. En düşük ücret artışı ise yüzde 8,5 ile mavi yakalı çalışanlarda.

Yılda bir zam

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 85’i yılda bir kez, yüzde 15’i yılda iki kez ücret artışı gerçekleştiriyor. Yılda bir kez ücret artışı gerçekleştirecek olan şirketler genellikle bu dönemi Ocak-Mart dönemi olarak seçiyor. Yılda iki kez ücret artışı yapan şirketlerse ikinci artışı Temmuz-Eylül döneminde gerçekleştiriyor. Ücret artışı yaparken belirleyici kriterler;

kişinin ve pozisyonunun şirket içindeki kritiklik/önem düzeyi,kişinin şirket içindeki ücret skalasındaki konumu,aynı/benzer görevlere piyasada verilen ücretler olarak sıralanıyor.Şirketlerin dörtte birinde ikramiye ve prim yok İkramiye ve prim gibi ücret tamamlayıcıları uygulamaları açısından, katılımcıların yüzde 44’ü 2015’te ücret tamamlayıcılarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtti. Yüzde 27’si ücret tamamlayıcılarında artış, yüzde 4’ü ise azalma bütçeliyor. Katılımcıların yüzde 25’i ise şirketlerinde ikramiye, prim gibi ücret tamamlayıcı uygulamaların olmadığını bildirdi. Yan haklarda sağlık sigortası ve şirket aracı ilk sırada

Araştırma sonuçları şirketlerin yan hak politikaları hakkında da şu sonuçlara ulaştı:

Katılımcı şirketlerin; Yüzde 57’si çalışanlarına sağlık sigortası ve şirket aracı sağlıyor. Yüzde 29’u hayat sigortası sunuyor. Yüzde 44’ü kısa dönemli teşvik/performans primi (1 yıl) sağlıyor. Yüzde 17’sinin bireysel emeklilik politikası var. 

Okunma Sayısı: 1933
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı