Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla, üniversitelerin Ziraat - Tarım, Orman ve Su Ürünleri programlarının yöneticileri ile YÖK Başkanlığı'nda bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya ilgili programların bulunduğu fakülte dekanları ile meslek yüksekokul müdürleri, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Genel Kurul Üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. Rahmi Er, Prof. Dr. Mehmet Şişman, Dr. M. Emin Zararsız Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun ile YÖK Başkan Danışmanları ve bazı daire başkanları da katıldı.
Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Saraç, yeni YÖK olarak yükseköğretim süreçleriyle ilgili tüm konuları sürecin sorumlu ve ilgili kurum, kuruluş ve paydaşları ile çözmeye çalışmayı öncelik olarak gördüklerini ve bu konu ile ilgili paydaşların katılımları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile bir araya geldiklerini söyledi.
Saraç, öğretim üyesi ve öğretim elemanı başına öğrenci sayılarının oldukça düşük olduğunun görüldüğünü ve normal şartlarda bunun nitelik açısından istenen bir şey olduğunu belirtti.
Saraç şöyle devam etti:
"Bu yıl, biraz önce isimlerini belirtmiş olduğum ziraat-orman ve su ürünleri odaklı programlarımızı tercih ederek yerleştirilecek ilk üç sıradaki öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca burs verilecektir. Konunun doğru anlaşılması için açıklık getirmek istiyorum. 2016 LYS sistemimizde Tarım-Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanında devlet üniversitelerimizde toplam 210 programımız bulunmaktadır. Bunların her birisine ilk üç sırada yerleşecek öğrencilerimizin hepsi, yani toplam 630 öğrencimiz bu burs imkanından faydalanabilecektir. Bu şekilde sadece belirli üniversitelerimiz için değil, tüm üniversitelerimize yerleşen başarılı öğrencilerimizi desteklemiş olacağız."
YÖK Başkanı Saraç, Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması toplantısını yaptıklarını ifade ederek, bu çalışma kapsamında 5 pilot üniversiteyi ve ihtisaslaşacakları alanları ekim ayına kadar belirleyeceklerini bildirdi. Bu üniversitelere hem YÖK, hem de Kalkınma Bakanlığınca özel destek ve teşvik verileceğini kaydeden Saraç, daha sonra bu sürece diğer üniversitelerin de dahil olacağını belirtti. Özellikle bu üniversiteler için gıda, su, orman alanlarının da odak olmasını beklediklerini vurgulayan Saraç, bu kapsamda üniversitelerin kurumsal değerlendirmelerinin Kalite Kurulu tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi.
Konuşmanın ardından Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri odaklı lisans programlarına yönelik durum değerlendirmesi yapılırken bu programlara olan ilginin arttırılması kapsamında yapılabilecek diğer girişimler üzerinde durularak fikir alışverişinde bulunuldu.