"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üniversiteler alarm veriyor

12 Mayıs 2018, Cumartesi 22:58
AKP iktidar olduğu 2002 yılından bu yana en çok eğitim sistemine müdahale etti.

En fazla bakanın değişti de bu alanda oldu, ancak Türkiye’de eğitim durumu hâlâ içler acısı. Üniversite sayısı da bölünme yasasıyla 200’ü geçti. Kurum sayısı fazlalaşıyor, ancak eğitim kalitesi konusu hiç gündeme gelmiyor. Türkiye’de üniversite camiasından gelen tepkilere ve direnişlere rağmen 16 üniversite bölündü. 16 yeni üniversite kuruldu. Böylece devlet üniversitesi sayısı 128’e, özel üniversite sayısı ise 78’e çıktı. Halen yükseköğretim kurumlarında yaklaşık 8 milyon öğrenci öğrenim görüyor.

‘Amaç ticaret’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Üniversitelerin bölünmesi ile nitelik artışı arasında hükümetin iddia ettiği biçimde bir ilişki yok’’ diyor. Aydoğan, Hükümetin , “nitelik’’ değil, “kalite’’ kavramını kullandığına dikkat çekiyor ve şöyle devam etti: “Halbuki kalite kavramı müşteri memnuniyetini ifade eder, nitelik ise bir kamu hizmetinin bütün aşamalarında hizmetin gereklerine uygunluğu ifade eder. Dolayısıyla bu düzenlemeyle kalite artışı değil, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi örneğinde olduğu gibi Türkiye’nin en nitelikli eğitim veren kurumlarının köklerinden koparılması söz konusu. Şayet hükümetin derdi yükseköğretimde nitelik artışı sağlamak olsaydı, tabela üniversitelerinin sayısını arttırmayı değil, üniversitelerin fizikî ve sosyal altyapısını geliştirmeyi hedefler; akademik özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırırdı. Bu nedenle hükümetin asıl amacı niteliği değil, üniversitelerdeki kontrolü, baskıyı ve ticarî ilişkileri arttırmak ve kendisine itaat eden üniversiteler yaratmaktır’’.

***

Tıklayınız:

Üniversiteler resmen siyasî vesayete girdi

Etiketler: üniversite, bölünme
Okunma Sayısı: 1716
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı