Üniversite tercihi yaparken öğrencilerin ve anne babaların dikkat etmesi gerekenleri Doç. Dr. Berke Kırıkkanat anlattı.
Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, meslek seçimi arefesinde olan öğrencilere önerilerde bulundu. Kırıkkanat, “Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu, yorucu bir sürecin ardından sona erdi. Sıra geldi hayatınız boyunca yapmayı düşündüğünüz mesleği seçmeye” derken meslek seçimi için, “Önce kendinizi tanıyın. Seçmiş olduğunuz mesleğin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kişilik özelliklerinizi ifade etmenizi mümkün kılacak bir ortam sağlayıp sağlamadığına bakın. Bu sürece kendinizi tanımakla başlayın. Ailenizin veya sosyal çevrenizin beklentilerine göre meslek seçimi yapmayın. Meslekleri tanıyın. Seçtiğiniz meslekle benliğiniz arasında uyum arayın” tavsiyelerinde bulundu.
“Bu Soruları Mutlaka Sorun”
Yrd. Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, tercih öncesinde üniversite araştırmalarınızda ve katıldığınız üniversite tanıtım programlarında mutlaka sormanız gereken sorulardan birkaçını şöyle sıraladı: “Üniversitenin ilgili bölümünde yer alan akademik kadronun yetkinliği, ulaşılabilirliği (öğrenciyle olan yapıcı iletişimi) ne düzeydedir? Üniversitenin öğrencinin kişilik ve akademik gelişimine yaptığı katkılar nelerdir? Üniversitenin yurtdışı bağlantıları nelerdir? Yurtdışındaki üniversitelerle yapılan ortak programları var mı?”
“Hayalini kurduğunuz mesleği seçin”
Doç. Dr. Berke Kırıkkanat’ın, tercih sıralamalarında hata riskini en aza indirecek tavsiyeleri ise şöyle: “Tercih sıranızı, aldığınız yerleştirme puanına göre değil, yerleştirme başarısına göre düzenleyin. Aldığınız puana göre meslek belirlemeyin; sevdiğiniz, hayalini kurduğunuz mesleğe imkân tanıyacak bölümleri en başa yazarak işe koyulun. Puanınız tutmasa da hayalini kurduğunuz 2-3 bölümü, başarı sırası sizden yüzde 30 daha yukarıda olsa bile, bu tercihlerinizi en başa yazın”
HABER: HAYRUNNİSA AÇIKBAŞ