"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Zelanda için Medine Vesikası

12 Nisan 2019, Cuma 16:06
Yönetmen Koray Demİr, Yenİ Zelanda’da yaşanan olaya İlİşkİn olarak “İnsanlık İçİn Hukuk” hazırladığı fİlmde evrensel hukuku sİmgeleyen belgelerden olan Medİne Vesİkası’nı da kullandı.

Yönetmen Koray Demir, Yeni Zelanda’da yaşanan olaya ilişkin olarak “İnsanlık için Hukuk” temasını işlediği bir film hazırladı. “Hukukun üstünlüğü” ve “kalemin kılıçtan keskin olduğu” fikirlerinden yola çıkılarak hazırlanan eserde, 15 Mart’taki trajedide kullanılan ve artık kült bir nefret suçu nesnesine dönüşen silâhın, üzerinde evrensel hukuku simgeleyen belgelerin isimlerinin yer aldığı bir kalem tarafından paramparça edildiği görülürken her zaman için hukukun üstün geldiği/gelmek zorunda olduğu mesajı veriliyor.

HUKUKA DESTEK VE MEDİNE VESİKASI

Demir, Yeni Zelanda’nın Chirstchurch şehrinde 15 Mart’ta yaşanan trajediye hem tepki vermek hem de hukukun üstünlüğünü desteklemek amacıyla hazırladığı filmi Doludizgin Creative Films’in Youtube kanalından “İnsanlık İçin Hukuk” diyerek yayınladı. Hazırlanan filmde ilk olarak Yeni Zelanda’daki bir camide Müslümanların katliâmına yol açan tüfek görülüyor. Tüfeğin karşısında ise üzerinde “Medine Vesikası”, “Magna Carta”, “Bağımsızlık Bildirgesi” ve “İnsan Hakları Beyannamesi” gibi evrensel hukuku simgeleyen belgelerin isimlerinin yer aldığı bir kalem duruyor. Kalem, son hızla tüfeğin namlusundan içeri girerek tüfeği ve üzerindeki nefret söylemini paramparça ederken, yazılı hukukun, her zaman için şiddetten daha baskın çıktığı simgeleniyor. 

Hukukun olmadığı yerde zalimler olur

Filmi değerlendiren Koray Demir, Yeni Zelanda’nın Chirstchurch şehrinde yaşanan trajedinin ardından hem vefat edenlerin ailelerine hem de Yeni Zelanda halkına destek verebilmek amacıyla bir film hazırlamak istediklerini belirterek, “Bu tür trajedilerle yeniden karşılaşmamak için en az devletler kadar fertlere de düşen ödevler var. Ressam resmiyle, müzisyen müziğiyle, yazar kitabıyla konuşmalı söz söylemeli. Filmi hazırlarken hepimizin hukuka ihtiyacı olduğu ve onu korumazsak birlikte yaşamanın imkânsız olacağı gerçeğine vurgu yapmaya çalıştık. Çünkü tarih boyunca hukukun olmadığı ya da uygulanmadığı her yerde zulüm oluşmuş ve zalimler inisiyatifi ele almıştır. Dolayısıyla filmde Medine Vesikası, Magna Carta, Bağımsızlık Bildirgesi ve İnsan Hakları Beyannamesi gibi birlikte yaşama hukukunun temellerini simgeleyen belgelerin isimlerine yer verdik. Güzel bir gelecek için dünyanın her yerinde, herkese eşit ve adil uygulanabilecek bir hukuk sistemi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

"Hislerimi bir film tasarlayarak ifade etmeye çalıştım"

Projeye ilişkin açıklama yapan Demir, Yeni Zelanda'daki terör eylemi gerçekleştirildiğinde herkesin öfke ve üzüntü yaşadığını belirterek, "Biz üzüntü ve öfke dışında bir şeyler yapmak istedik ve olay gecesi ekibimizi toplayarak bu vahşi teröre karşı bir şeyler söyleme kararı aldık." dedi.

Demir, projedeki "Kalem kılıçtan keskindir" metaforunun bütün dünyada bilindiğine ve her toplumda karşılığı bulunduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir nefret suçu ikonuna dönüşen teröristin silahının, birlikte yaşamanın tek formülü olan hukuku hedef aldığını ve hukuka olan inancı sarsarak insanları hukuk dışı yöntemlere yöneltip kaosu tetiklemeye çalıştığının altını çizmek istedik. Bu tür trajedilerle yeniden karşılaşmamak için en az devletler kadar bireylere de düşen ödevler var. Ressam resmiyle müzisyen müziğiyle yazar kitabıyla konuşmalı, söz söylemeli. Ben kendi adıma hislerimi bir film tasarlayarak ifade etmeye çalıştım. Çok daha fazlasını da yapmak gerekir. Bize yöneltilen sorulara ve sorunlara özgün yanıtlarımız olmalı. Bizler olaylar karşısında sürüklenen nesneler değil, dünyanın asli özneleriyiz."

Dünyanın her yerinde, herkese eşit ve adil uygulanabilecek bir hukuk sistemin olması gerektiğini belirten Demir, "Bu doğrultuda da bu fikri desteklemek için kendi payımıza düşeni yapmaya çalıştık. Çünkü inisiyatif almak, her Müslüman'ın hakkı ve ödevidir. Hukukun üstünlüğüne inanan herkese bir çağrımız var; sosyal medya hesaplarından bu filmi paylaşarak hukukun üstün ve olmak zorunda olduğu bilincini desteklesinler."

HABER: Reyhan Keser

[email protected]

 

 

Okunma Sayısı: 1996
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı