"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yemen'de her gün 8 çocuk öldürülüyor

19 Ağustos 2015, Çarşamba 11:13
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Fonu UNICEF, Yemen’de her gün ortalama 8 çocuğun ülkede yaşanan savaş nedeniyle öldüğünü ya da sakat kaldığını rapor etti.

UNICEF, Yemen’de devam eden çatışmalarda geçtiğimiz dört ay içinde 400’e yakın çocuğun hayatını kaybettiğini, 600’ünün ise yaralandığını dile getirdi. Kurum, yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerin aksaması, okulların kapanması ve çocukların çeşitli gruplar tarafından silah altına aldığına dikkat çekti. Arap ülkeleri arasında en fakir ülke konumunda olan Yemen’de UNICEF raporu yaşanan trajediyi ortaya koydu.

UNICEF’in Yemen Temsilcisi Julien Harneis, “Çatışma bölgesi Yemenli çocuklar için büyük trajedi. Çocuklar bombalar ya da mermi, hastalık ve yetersiz beslenme gibi giderek artan tehdit ile karşı karşıya hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Kimileri ise ölüyor. Bunun bu şekilde devam etmesine izin verilemez” dedi. 

ÇATIŞMALARIN BUGÜN GİBİ GELECEKTE DE ÇOCUKLARIN HAYATINDA YIKICI ETKİLERİ VAR

UNICEF, Yemen’de yaşanan çatışmaların, çocukların hayatında bugün olduğu gibi gelecekte de yıkıcı sonuçlara yol açacağını raporda dile getiriyor. Ülke genelinde yaklaşık 10 milyon çocuğun (18 yaşından küçük olanlar) olduğunu belirten UNICEF, bunların yüzde 80’inin acil insani yardıma ihtiyaç duyduklarını zikretti. 

UNICEF, çatışmalar nedeniyle bir milyon 300 bin insanın evlerini de terk etmek zorunda kaldığını aktardı. 

‘Çocuklar Tehdit Altında’ başlıklı UNICEF raporu, çatışmaların son aylarda giderek arttığını ve mart ayı sonundan bugüne kadar 398 çocuğun öldürüldüğünü ve 605’inin ise yaralandığını ortaya çıkardı. 

Raporda, silah altına alınan çocukların sayısında artış görüldüğü, 2014'de 156 olan rakamın bu sene 377’e yükseldiğinin altı çizildi.

15 MİLYONDAN FAZLA İNSAN SAĞLIK HİZMETİNDEN MAHRUM

Çocuklar gibi yetişkinlerin de çatışmalar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığı ifade edilen rapora göre, 15 milyon 200 bin insanın temel sağlık ihtiyaçlarından yoksun kaldığı, 26 Mart’tan bugüne kadar 900 sağlık hizmeti veren tesisin kapandığı kaydedildi. 

Yine, 1 milyon 800 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı acı çektiği belirtilen raporda, 20 milyon 400 bin insanın da başta temiz su olmak üzere çeşitli ihtiyaç içinde oldukları ve acil yardıma ihtiyaç duyduklarının altı çizildi.

Ayrıca çatışmaların başladığı günden bugüne 3 bin 600 okulun kapandığı belirtilen raporda, yüzbinlerce çocuğun çatışmalara şahitlik ettiği ve psikolojik desteğe de ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

UNICEF, Yemen halkının acil ihtiyaçlarının karışlanması için ciddi yardıma ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, bunun yalnızca bu kurum tarafından karşılanmasının da mümkün olmadığına dikkat çekti. Kurum, bugüne kadar 182 milyon 600 bin dolarlık yardım yaptığını, bunun da ancak toplam yardım ihtiyacının yüzde 16’sını karşıladığına işaret etti. 

UNICEF Temsilcisi Harneis, “Acil yardıma ihtiyacımız bizim umutsuzca yardıma ihtiyaç duyan çocuklara ulaşabilmek için. Çocuklar acı içinde felaketi yaşarken bizler öylece duramayız” dedi.

UNICEF, Yemen’de çatışan tüm taraflara da seslenerek, uluslararası insani hukuka uymaları ve yükümlülüklerine saygı duyarak sivilleri, okulları, sağlık tesislerini, alt yapıyı hedef almaları konusunda çağrıda bulundu.

Etiketler: unicef, yemen, çocuk, ölüm
Okunma Sayısı: 1313
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı