Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle şehrinde gıdaları atık olarak çöpe atmak yasaklandı. Yılbaşından sonra yürürlüğe girecek uygulama ile gıdaya çöp atanlar artan oranlarda vergi ödemek zorunda kalacaklar.
Seattle şehir yönetimi, 2016’yı daha yaşanabilir kılmak için yılbaşının hemen öncesinde önemli bir adım attı. Gıda Hattı'nda yer alan habere göre Seattle’da 1 Ocak’tan itibaren yemek atığı atmak yasaklandı. Bu girişim ile şehirde geri dönüşümün ve kompost yapımının arttırılması bekleniyor.
Seattle sakinleri bugüne dek gıdaları, pizza kutularını, kağıt peçete ve havluları yasal olarak çöpe atabiliyorlardı. Gıda ve bahçe atığı toplama hizmeti sunulmasına rağmen, bu konuda bir zorunluluk yoktu. Dolayısıyla çöp konteynırlarında kaç hanenin atıklarının toplandığı konusunda herhangi bir belirleyicilik yoktu.
Ancak yılbaşında sonra tek bir hanenin kullanımında bulunan çöp konteynırlarında yüzde 10’un üzerinde geri dönüştürülebilir atık veya gıdaya rastlanması durumunda, kullanıcı bir sonraki çöp vergisinde 1 dolar ceza ödeyecek. Birden fazla hanenin kullanımında olan çöp konteynırlarında da normalinden fazla gıda atığına rastlanması durumunda sakinler önce iki kere uyarılacak, ardından 50 dolarlık cezayı ödemek zorunda kalacaklar.
Söz konusu uygulama, işyerlerini de kapsayacak. Daha önce gıda sektöründe faaliyet gösterip, kompost yapma imkanı olan iş yerleri gıda atıkları uygulaması kapsamında iken, yılbaşından itibaren bütün iş yerleri uygulamaya dahil edilecek. Haneler için belirlenen uyarı ve ceza sistemleri, işyerleri için de geçerli olacak.
Kamusal kullanımdaki çöp kutuları da yeniden düzenlenecek. Ortak yemek alanlarında hizmet veren gıda işletmeleri kompost için konteynır bulundururlarsa, uyarı ve ceza uygulamasından muaf tutulacaklar.
Seattle şehir yönetiminin yılbaşından sonra yürürlüğe girecek gıda atıkları konusundaki yeni düzenlemesi ile çöpe giden dönüştürülebilir ve kompost yapılabilir gıda atıklarının yüzde 60’ını kurtarmak hedefleniyor.
ABD’nin Seattle şehrinde çöp sahalarında, her yıl yaklaşık 100 bin ton gıda atığı toplanıyor. Son düzenlemeyle çöpe giden gıda atıklarının en azından 38 bin tonunun çöpe gitmesinin önüne geçilmesi ve kompost yapımında kullanılması amaçlanıyor.
Gıda atıklarının çöp yerine kompostlama tesislerine gönderilmesi; bir yandan çöp sahalarında biriken atıkların azalması yoluyla sahaların daha geç dolması sonucunu doğururken, diğer yandan kompostlama işleminden geçirilen atıklar başta gübre olmak üzere yeniden kullanım olanağı buluyor.