"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Ölüm yolu'nda 'Barış Yürüyüşü'

03 Temmuz 2017, Pazartesi 12:41
Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa soykırımından kaçanların orman yolundan "güvenli bölge" Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı güzergahta, geleneksel olarak düzenlenen "Barış Yürüyüşü"ne (Marş Mira) katılacak grup başkent Saraybosna'dan hareket etti.

Başkentteki Bosna Hersek Ordusu Şehit ve Gazileri Anıtı önünde toplanan 50 kişilik grup, "Barış Yürüyüşü"nün ilk durağı Nezuk kasabasına doğru yürüyüşlerine başladı.

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımından kaçmak isteyenlerin takip ettiği ve halk arasında "ölüm yürüyüşü" olarak da bilinen etkinliğe katılmak üzere yolan çıkan Saraybosnalı grubun yaklaşık 250 kilometre yol yürüyeceği bildirildi.

"Tüm şehirlerin kurbanlarını anacaklar"

"Barış Yürüyüşü" organizatörlerinden Muhamed Papic, Saraybosna'dan yola çıkan grubun 8 Temmuz'da Nezuk'tan başlayacak "Barış Yürüyüşü"ne dahil olacaklarını anımsatarak, "Saraybosna'dan yola çıkan grup sadece Srebrenitsa kurbanlarını değil yol üzerinde bulunan ve katliamın yaşandığı tüm şehirlerin kurbanlarını anacak." dedi.

Papic, Srebrenitsa'da 1995 yılında yaşananların hiçbir zaman unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini belirtti.

Bugüne kadar 6 bin 504 kurban toprağa verildi

Yürüyüşe 5'inci kez katılan Ramiza Smajic, Bosna Savaşı'nda eşini kaybettiğini ifade ederek, "Evlatlarını kaybeden annelerin duygularını anlayabiliyorum çünkü ben de bir anneyim." diye konuştu.

Bu yıl 13'üncü kez düzenlenecek "Barış Yürüyüşü" kapsamında, katılımcılar 8 - 10 Temmuz'da Potoçari'ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek. Katılımcılar, bu üç günü yolda geçirecek.

Geceyi daha önce belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçirecek katılımcılara, soykırımla ilgili bilgiler verilecek, "ölüm yolu"nu kullanan ve bu vesileyle hayatta kalanların anılarını anlatacak.

Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü 11 Temmuz'da her yıl toplu cenaze ve anma törenlerinin düzenlendiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toplam 6 bin 504 kurbanın mezarı bulunuyor.

Sırp askerlerinin 11 Temmuz 1995'te şehri ele geçirmesinin ardından yapılan soykırımda, 8 binden fazla Boşnak sivil katledilmiş ve toplu mezarlara gömülmüştü. Aradan 22 yıl geçmesine rağmen binin üzerinde kurbanın cesedine hala ulaşılamadı. 

***

Okumak için tıklayınız:

''Bu yalnızca beni değil, tüm Müslümanları ilgilendiren bir karar"

AA

Okunma Sayısı: 1578
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı