Mali'de her yıl bir gün binlerce kişi Cenne kentindeki 13. yüzyıldan kalma Büyük Cami'yi çamurla kaplama işine girişiyor.
Cenne'deki Büyük Cami, 13. yüzyıldan kalma. Şimdiki haliyle dünyadaki en büyük toprak bina sıfatını taşıyor. İnsanlar tepelere kadar tımanıp çamurla yapıyı sıvıyor.
Tepelere tırmanmak için kalas ve halatlarla yapılmış merdivenler kullanılıyor. Yapıdaki erozyonun nedeni yağmur. Çatlaklar da ısı değişiminden ve rutubetten kaynaklanıyor.
Çamurla caminin sıvanması işine binlerce kişinin katılmasına rağmen herhangi ciddi bir yaralanma olayı yaşanmadı.
Ekipler arasında işi ilk bitiren grup olma yarışı var. 15 yaşındaki Abdulaye Sahampo, "Verilen bir ödül yok ama bu işin şerefini tam bir yıl taşıyorsunuz. Saygı görüyorsunuz." diyor.
Daha küçük yaştaki çocuklar nehir yatağından çamur topluyor. Duvarcı ustası Limbo Bocum, çocukların sevdikleri yemekleri sayıyor yüksek sesle. Dediğine göre, çocuklar bu işin ardından bir ziyafet geleceğini bilirlerse daha iyi çalışıyorlarmış.
Gençler çamur dolu kapları elden ele duvarlara sıvayacak ustalara geçiriyor.
Malili çocukların, istedikleri kadar çamura bulanabilecekleri ve annelerinden azar işitmeyecekleri tek gün, bu gün...
Duvarcıların usta başı Bubacar Kuroumansse, bu yıl daha fazla sayıda insanın yanında Mali bayrağını da getirdiğini farketmiş. Şiddet olaylarının yaşandığı bir dönemde insanların vatanlarına bağlılıklarını göstermek istediğini düşünüyor.
Cenne'de sabahın 8'inde bile sıcaklık 30 dereceyi aşıyor. Sabahın 5'inde caminin ön cephesine sıvanan çamur neredeyse tamamen kurudu.
BBC Türkçe