İsveç’te yaşayan Müslümanlar, uzun süredir devam eden kuraklık dolayısıyla yağmur duâsına çıktı.
Başşehir Stockholm’de Tensta Mahallesi’nde toplanan Müslümanlar, kuraklığın son bulması ve 40 noktada devam eden orman yangınlarının önüne geçilmesi için istiska (yağmur) namazı eda etti. Türk vatandaşlarının da katıldığı namazı İsveçli İslâm âlimi Abdulvedad Frank kıldırdı. Namaza katılan İsveçli âlim Johannes Abdullah Klominek, yaptığı açıklamada İsveç’te 4 aydır yağmur yağmadığı için yağmur duâsına çıktıklarını belirtti. Ülkede alışılmışın dışında ciddî bir kuraklık yaşandığını kaydeden Klominek, ‘’Mahsulleri zarar gören çiftçiler zor durumda. Binlerce hektarlık ormanlık alan kül oldu. Birçok bölgede orman yangınları devam ediyor. Ülke seferber olsa da orman yangınlarının durdurulması için yağmura ihtiyaç var. Biz de bunun için yağmur duâsına çıktık. İnşallah Allah duâlarımızı kabul eder ve beklenen yağmurlar yağar.’’ ifadelerini kullandı. Meteoroloji kurumu, ülkede son 66 yılın en sıcak yazının yaşandığını açıkladı. Nisan ve Mayıs aylarında yeterli yağış olmadığı için hububatın yüzde 60’ı hasat edilemeyecek durumda bulunuyor. Kış aylarında yem fiyatlarının ciddî oranda artmasından endişe eden besiciler, hayvan kesim tarihlerini erkene aldı.
***
Okumak için tıklayınız:
Cape Town’da yağmur duası...
Köylüler 40 yıl sonra yağmur duasında... ''Yağmur duâsı'' nasıl anlaşılmalıdır?
Yağmur duası sırasında sevindiren yağış: Dua bitmeden rahmet gönderildi...
***
YAĞMUR DUASI HAKKINDA...
Kar, yağmur, dolu; gelmiyor gönderiliyor, yağmıyor yağdırılıyor...
Kur'an-ı Hakim'in hakikatli ve nurlu bir tefsiri olan Risale-i Nur'da Cenab-ı Hakk'ın zerrelerden yıldızlara kadar tecelli eden ismlerini ve azim tasarrufatını tefekkür etmeye devam ediyoruz.
'İlimlerin esası, ilimlerin şâhı ve padişahı, imân ilmidir.' hakikati çerçevesinde Kainat Kitabı'nda gerçekleştirilen herşeye mana-i harfiyle bakarak eserden sanatkara yönelerek Cenab-ı Hakk'a ulaşıyor, nazarlarımızı Esma-ül Hüsna'sının tecellilerine çeviriyoruz...
Özetle diyebiliriz ki; Hissiz, şuursuz olan kar, yağmur, dolu, toprak, otlar, ağaçlar ve benzeri nice sebep bizlere şefkat edip, rızık yetiştirmek kabiliyeti olmadığından, su gelmiyor, gönderiliyor; toprak kendi kendine açılmıyor; Birisi o kapıyı açıyor, nimetleri ellerimize veriyor, meyveler, hububatı yetiştirmekten pek çok uzak olduğundan, onlar bir Hakîm-i Rahîmin perde arkasından uzattığı ipler ve şeritlerdir ki, nimetlerini onlara takmış, zîhayatlara uzatıyor.
“Yağmur duâsı ile ilgili olarak sünnet olan nedir?”
Topraklarımız yağmura muhtaç. Canlılar suya muhtaç. Ruhumuz Allah’ın sayısız ikramına, ihsanına ve lütfuna muhtaç. İçimiz dışımız rahmete muhtaç. Allah âfet vermesin tek! Üstad Bedîüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle, yağmur namazı ve duâsı bir ibadettir. Yağmursuzluk o duânın ve ibadetin vaktidir.1 Duâyı ve ibadeti vaktinde yapmalı, değil mi?
Yağmurlar kesildiği zaman tövbe ve istiğfar etmek, duâ edip namaz kılmak ve ikramı, ihsanı ve rahmeti sonsuz olan Cenab-ı Hak’tan yağmur istemek sünnettir. Kur’ân’da Nuh Aleyhisselâmın, kavmine şöyle dediği kaydedilir: “Dedim ki: ‘Rabb’inize istiğfar edin. Muhakkak o bağışlayandır. Size gökten bol bol yağmur indirsin.”2
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/2007/01/18/yazarlar/skosmene.h