Mimarisi ve kırmızı rengiyle dikkati çeken, “Kırmızı Mescit”, Sri Lanka’da İslâm’ın sembolü olarak kabul ediliyor. 1908 yılında inşa edilen Kırmızı Mescit’te 1500 kişi aynı anda ibadet edebiliyor.
Mimarisi ve kırmızı rengiyle dikkati çeken, UNESCO tarafından “kültürel miras” listesine alınan “Kırmızı Mescit”, Sri Lanka’da İslâm’ın sembolü olarak kabul ediliyor.
Sri Lanka’nın başşehri Colombo limanı yakınında Müslümanlara ait iş yerlerinin yoğun olarak yer aldığı Pettah bölgesindeki Kırmızı Mescit Camisi, “Jamiul Alfar Jummah Mescidi”, Tamilce’de “Samman Kottu Palli”, Sinhalca’da ise “Rathu Palliya” adlarıyla biliniyor. Mimarisi ve renginden dolayı halk arasında “Kırmızı Mescit” olarak adlandırılan cami, Hindistan’ın güneyinden Sri Lanka’ya gelen seyyah Müslüman tüccarlar tarafından 1908 yılında inşa edildi.
Zamanla nüfusun, limandan gelen Müslüman tüccar ve turist sayısının artmasıyla cami genişletildi. Camide, 1975’te çevresindeki 32 dükkân alınarak, en büyük genişletme çalışması yapıldı. Halen büyütme ve restorasyon çalışmaları devam eden 5 katlı camide, ince işçilik sürdürülürken içine yaşlıların kullanması için yürüyen merdiven de yerleştiriliyor. Camide 1920, 1933, 1950, 1976 yıllarında bir hafız tarafından kıldırılan ve binlerce Müslüman’ın katıldığı iki rekatlık namazda Kur’ân-ı Kerîm hatim edildi.
MÜSLÜMANLARDAN YARDIM BEKLİYORUZ
Kırmızı Mescit Camii Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mahaboob Z. Sheriff, küçük bir mescit şeklinde inşa edilen caminin zamanla bölgenin ibadet merkezi haline geldiğini söyledi. Müslümanların daha önce Cuma ve diğer önemli günlerde cami çevresindeki yollarda namaz kılmak zorunda kaldığını anlatan Sheriff, “Cami hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bağış yapmak isteyenler, “http://www.redmasjid.com” internet sitesini ziyaret edebilir” dedi.
AA