"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'İslam'ı doğru anlamanın yolu istişare mekanizmalarıdır'

21 Aralık 2018, Cuma 15:38
Avrasya Fetva Meclisi Üçüncü Toplantısı İstanbul'da başladı. Toplantıda, İslam'ı doğru anlamanın en güzel yolunun ilim insanları arasında işletilecek istişare mekanizmaları olduğunu belirtildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, bütün insanlığa hitap eden İslam'ın günümüzde birtakım lafızcı-şekilci zihniyetlerin de etkisiyle şiddetle, müsamahasız ve dar görüşlü tutumlarla beraber anıldığını belirterek, "Bu menfi durumun bertaraf edilebilmesi için bahsettiğimiz sahih İslam geleneği çizgisinde, İslami ilimlerde bir canlanma yaşanması fevkalade önemlidir." dedi.

Avrasya Fetva Meclisi 3. Toplantısı İstanbul'da başladı. Sütlüce'de bir otelde düzenlenen toplantıya 20'den fazla ülkeden din adamları, akademisyenler ve alimler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, İslam ümmetinin çok zor zamanlardan geçtiğini ve Müslümanların darmadağın olduğunu söyledi.

Birçok Müslüman ülkede süregelen iç çatışmaların insanları perişan ettiğini belirten Keleş, şöyle konuştu:

"Pek çok İslam beldesinde zarureti hamse olarak nitelendirdiğimiz en temel insan hakları dahi korunamaz hale gelmiştir. Bunun sonucunda Müslümanlar, Müslümanlardan kaçarak gayrı Müslim ülkelere sığınmaya çalışmaktadır. Ne Batı'da ortaya çıkan ve gittikçe şiddetini artıran İslamofobi, ne gurbet ellerde karşılaşacakları onca sorun onlara engel olabilmektedir. Müslümanlar arasındaki bu parçalanmışlık ve dağınıklık İslam düşmanlarının cesaretini artırmış ve artık kirli elleri Harim-i İsmetimiz Mescidi Aksa'ya kadar uzanmaya başlamıştır."

İslam dünyasındaki parçalanmışlık ve dağınıklığın sadece fiziki planda olmadığını aynı zamanda zihinlerde ve gönüllerde yer etmeye başladığını ifade eden Keleş, bu zihni parçalanmışlık yüzünden İslam'ın doğru anlaşılması ve hayata geçirilmesi noktasında önemli sorunlar yaşandığını kaydetti.

Keleş, İslam'ı doğru anlamanın en güzel yolunun ilim insanları arasında işletilecek istişare mekanizmaları olduğunu belirterek, Avrasya Fetva Meclisi'nin bu imkanı sağlayabilecek potansiyele sahip olduğunu ve halkların ihtiyaç duyduğu rehberliği sağlayabileceğini dile getirdi.

Altın tahvili, kripto para ve borçlar ele alınacak

Avrasya Fetva Meclisi Başkanı ve Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman da meclisin amacının, Avrasya coğrafyasında yaşayan Müslümanların güncel dini ve fıkhi meselelerine ortak çözüm üretmesi ve fıkhi-ameli konulardaki ihtilafların ilmi ölçüler içerisinde değerlendirilerek toplumların aydınlatılmasını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Avrasya İslam Şurası Fetva Meclisi'nin 3. toplantısının gündemi hakkında bilgi veren Yaman, önceki iki toplantıda da devam ettirilmesi kararı alınan fetva yönteminin bazı meseleleri ve günümüzde Müslümanların çokça karşılaştığı iktisadi, ticari ve finansal meselelere ilişkin bazı fetvaların müzakeresini ele alacaklarını belirtti.

Yaman, ayrıca toplantıda altın tahvili ve kira sertifikası, foreks, dijital kripto paraların kullanımı, alınan borç paranın vadesi geldiğinde ödenmediği zaman altına çevrilerek vadesinin uzatılabilmesi, ağ pazarlama ya da çok katlı pazarlama uygulamaları, haram olan nesnelerin gayrimüslimlere satışı konuların görüşüleceğini kaydetti.

AA

Etiketler: İslâm, Avrasya, Müslüman
Okunma Sayısı: 1438
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı