Suriye'nin Humus kentinde, yaklaşık 4 yıldır rejim güçlerinin ablukası altında yaşayan halk, bazı temel ihtiyaçlarını karşılamak için "ilkel icatlar" yapmaya yöneliyor.
Humus'un Hula bölgesindeki halk, içinde bulunduğu çaresizlik nedeniyle boş yağ tenekelerini ocağa dönüştürmekten eski traktör parçalarından jeneratör elde etmeye kadar pek çok alternatif yönteme başvurmak zorunda kalıyor.
Hula sakinlerinden Ebu Muhammed Takkal, tüpgaz ve odun bulmakta zorlandıkları için boş yağ tenekelerinden ocak yaptığını söyledi.
Boş tenekeleri ocağa dönüştüren Takkal, "Yaptığım ocak, çok tasarruflu. Gaza ihtiyaç olmuyor. Kullandığım yöntem çok basit. İki boş yağ tenekesi, masaüstü bilgisayarlarda kullanılan fan ve 12 voltluk batarya yeterli. Fanın üflediği hava hem ateşi harlıyor hem de ateşin aynı yönde, sabit yanmasını sağlıyor." dedi.
Saad Abdurrahman Halef de eski traktörlerde kullanılan türbinden jeneratör elde ettiğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Eski traktörlerde kullanılan türbini 12 voltluk bataryayla çalıştırarak yaklaşık 20 amperlik hareket enerjisi üretiyorum. Bir nevi jeneratör elde ediyorum ve televizyonla diğer beyaz eşyaları çalıştırma imkanım oluyor."
Bölge sakinleri, hayatları pahasına sinyal güçlendirici yapıyor
Suriyelilerin, kendi imkanlarıyla yaşamlarını kolaylaştırmak için yaptığı "ilkel icatlar" arasında cep telefonu sinyallerini güçlendirici bir yöntem de var. Rejim güçleri, GSM operatörlerini hedef aldığı ve evdeki sabit telefon hatlarını kestiği için halk alüminyum tabakları anten kablosu yardımıyla birbirine bağlayarak çatılara yerleştiriyor.
Rejim güçlerinin saldırılarına maruz kalmak pahasına çatıya çıkarak düzeneği kuran bölge sakinleri, kabloyu evlerine kadar çekerek, cep telefonlarının üstüne koyuyor. Böylece uzak bir bölgede bulunan GSM operatöründen alınan güçlü sinyalle evlerin içinde görüşme yapılabiliyor.
AA