Gürcistan'da, Başbakan İrakli Garibaşvili tarafından yeniden kurulan hükümet, güvenoyu aldı.
Ülkenin eski başkenti Kutayisi kentindeki parlamento binasında düzenlenen ve Parlamento Başkanı Davit Usupaşvili'nin yönettiği olağanüstü oturumda, oylamaya 124 milletvekili katıldı.
Oylamaya katılan vekillerden 87'si Başbakan Garibaşvili'nin liderliğini yaptığı iktidardaki "Gürcü Hayali" partisinin yeni kabinesine güvenoyu verdi, 38'i ise hayır oyu kullandı.
Parlamentoda 54 koltuğu bulunan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin liderliğindeki "Ulusal Birlik Hareketi" partisi ile 2014 yılında Başbakan Garibaşvili tarafından görevden alınmasının ardından iktidar koalisyonundan ayrılan eski Gürcistan Savunma Bakanı İrakli Alasaniya'nın parlamentoda 8 koltuğa sahip "Özgür Demokratlar" partisi, "aynı başbakanın oluşturduğu bakanlar kuruluna güvenmedikleri" gerekçesiyle güven oy oylamasına katılmadı.
Oylama başlamadan önce açıklama yapan muhalefet partileri, aynı başbakan ile bakanlar kuruluna güvenmediklerini ifade edip ülkenin ağır bir ekonomik bunalıma doğru gittiğini savundu.
"Hükümetin en başarılı icraatı halka özgürlük kazandırmak olmuştur"
Güven oylaması prosedürleri başlamadan önce konuşan Başbakan Garibaşvili, yeni hükümet olarak yaptıkları en başarılı icraatın "halka özgürlük kazandırmak" olduğunu belirterek, "Gürcistan kendi seçimini yaptı ve bu seçim Avrupa demokrasisidir" dedi.
Garibaşvili, ABD dolarının değer kazanması ve bölgede yaşanan zorluklardan etkilenmesine rağmen Gürcistan'ın ekonomik büyüme hızıyla bölgede lider olduğunu ifade etti.
Yabancı yatırımların, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 35 arttığını belirten Garibaşvili, 2012'den bu yana Rusya'ya yapılan ihracatın 6 kat, Avrupa ülkelerine ihracatın ise yüzde 76 arttığını, toplam ihracatın ise yüzde 20,5 yükseldiğini kaydetti.
Son dönemlerde özellikle Çin'le ortak yatırımlarla başarılı prosedürlerinin başladığını belirten Başbakan Garibaşvili, bölgede ve Gürcistan'ın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve benzer mega projelerden büyük fayda gördüğünü ve yakın gelecekte Gürcistan'da yabancı yatırımlarla birkaç büyük hidroelektrik santralinin inşaatına başlanacağını söyledi.
İrakli Garibaşvili, konuşmasını, "Asıl amacımız insanlara daha çok imkan sağlamak. Hükümetimizin avantajı ise halkı dinlemektir" ifadesiyle sonlandırdı.
Hükümet karşıtı gösteri
Öte yandan parlamentodaki güven oylaması sırasında, binanın dışında toplanan göstericiler hükümeti protesto etti. "Hükümet gitsin" sloganları atan göstericiler, hükümetin ekonomik sorunlarla mücadelede etkin olamadığını savundu.
Göstericiler, Gürcistan larisinin ABD doları karşısında değer kaybetmesinin ardından bankalardan dolar olarak kredi çekenlerin faiz nedeniyle zor duruma düştüğünü belirtti.
Gürcistan hükümeti, Spor Bakanı Levan Kipiyani'nin 29 Nisan'da istifa etmesi ve daha önce 6 bakanın değişmesiyle kabine üyelerinin 3'te 1'i değiştiği için yasalara göre düşmüştü.
Yeni hükümet güvenoyu alana kadar geçici olarak göreve devam eden Başbakan Garibaşvili, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, parlamentonun hükümete tekrar güvenoyu vermesi gerekeceğini belirtmişti.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Garibaşvili tarafından oluşturulan bakanlar kurulu listesini imzalayarak parlamentoya göndermek için bir hafta süre istemişti.
AA