Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, devletin beyazlar tarafından işlenilen topraklara tazminatsız el koymasına imkan sağlayacak bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi.
Geçtiğimiz hafta salı günü yaptığı televizyon konuşmasında Anayasaya değişikliği planlarını dile getiren Ramaphosa, topraklara tazminat ödenmeksizin el konulmasını öngören bir tasarı üzerinde çalıştıklarını ve bu sayede ülkenin ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Lider, değişikliğin normal prosedür kapsamında önce meclise sunulacağını ifade etti.
Güney Afrika'da 1994 yılına kadar süren Apartheid rejimi altında siyahilerin toprak edinmesi yasal olarak mümkün değildi. Fakat bu sistemin yıkılmasının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen toprak sahiplerinin yüzde 90'ını beyazlar oluşturuyor.
'Anarşi ve gıda kıtlığı olur'
Diğer yandan çiftçiler yeni yasanın Güney Afrika'yı uçuruma götüreceğini savunuyor. Venezuela ve Zimbabve örneklerini veren vatandaşlar, değişikliğin anarşi ve gıda kıtlığına neden olacağını söyledi.
AfriForum ismindeki bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Kallie Kriel, "Tarih hep göstermiştir ki uluslararası yatırımcılar, mülkiyet haklarının korunmadığı ülkelere yatırım yapmamaktadır." dedi.
Seneye yapılacak olan seçimler öncesinde politik bir hamle olarak değerlendirilen yasa tasarısı, yatırımcıları şimdiden endişelendiriyor. Güney Afrika Çiftçiler Sendikası Başkanı Bennie Van Zyl, "Birçok yabancı ülke bizimle iletişime geçerek, değişikliğin gerçekleşmesi durumda ülkemize yatırım yapmayacaklarını dile getirdi. Eğer Anayasa değişikliği geçerse, sonuçları ülke için yıkıcı olur." dedi.
Euronews Türkçe