"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gazze ablukasına kınama

16 Nisan 2016, Cumartesi 11:26
İİT 13. İslam Zirvesi'nin sonunda "İİT-2025: Eylem Programı" belgesi ile nihai bildiri kabul edildi ve "İstanbul Deklarasyonu" yayımlandı. İstanbul Deklarasyonu'nda üye ülkelere yönelik terör tehdidine dikkat çekildi.

İİT 13. Ziversi İstanbul Deklarasyonu

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi'nin son gününde yayımlanan İstanbul Deklarasyonu'nda DAEŞ, El Kaide, Boko Haram, Eş Şebab ve PKK/PYD/YPG gibi terör örgütlerinin üye ülkelere yönelttiği tehdide dikkat çekilerek, terörle mücadelede kararlılık mesajı verildi. 

İİT'nin İstanbul'da düzenlenen 13. Zirvesi'nin son gününde yayımlanan İstanbul Deklarasyonu'nda, üye ülkelere yönelik terör tehdidine dikkat çekildi. DAEŞ, El Kaide, Boko Haram, Eş Şebab ve PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin üye ülkelerde zemin bulmasına neden olan güç boşluğundan kaygı duyulduğu ifade edilen deklarasyonda, mümkün olan her yöntemle terörle mücadele etmekte kararlı olunduğu vurgulandı. 

Batı ülkelerinde yükselen yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve Müslüman karşıtı ırkçılık hareketlerinin artmasından endişe edildiği belirtilen deklarasyonda çatışmalar sonucu evlerini terk eden milyonlarca Suriyeli mültecinin çektiği katlanılması mümkün olmayan acıdan endişe duyulduğu da ifade edildi.

Deklarasyonda Filistin topraklarındaki İsrail işgali, yasa dışı yerleşimlerin artmasıyla uluslararası hukukun giderek artan şekilde ihlal edilmesi, Filistinlilerin evlerinin tahrip edilmesi, keyfi öldürmeler, tutuklamalar ve Gazze'deki abluka kınandı. 

İşgalcilerin Yahudileştirme girişimlerine ve Haremi Şerif'in kutsallığının ihlal edilmesine karşı Kudüs'ün İslami kimliğini korumak için her türlü tedbiri almak gerektiğinin altı çizilen deklarasyonda, Filistin'in uluslararası organizasyonlara üyeliğinin desteklenmesi ve devlet olarak tanınması için uluslararası kamuoyuna baskı yapılması çağrısında bulunuldu.

Deklarasyonda ayrıca İİT'nin Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı'nın amaç, prensipler ve girişimlerini hayata geçirme hedefine bağlılığının teyit edildiği bildirildi.

İstanbul Deklarasyonu'nda ayrıca teşkilata üye olmayan ülkelerde baskıya maruz kalan ve hakları ihlal edilen Müslüman azınlıklarla dayanışma çağrısı yapılarak, Müslüman gençlerin toplumdaki rollerini güçlendirme, eğitim ve istihdam olanaklarını iyileştirme çabalarının teşvik edilmesi gerektiğinin altı çizildi. İslam ülkelerinin kalkınmasında kadınların oynadığı role de değinilerek, kadınların toplumsal yaşama katkılarının önemine vurgu yapıldı.

Gelecek 10 yılda finansal araçların ve alt yapısal desteğin etkili kullanımıyla İİT ticaretini yüzde 25 oranında artırma hedefine dikkat çekilen deklarasyonda, üye ülkeler için çeşitli alanlarda büyük hedefler ortaya koyan "İİT-2025: Eylem Programı"nın benimsenmesinin de memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. 

AA

Okunma Sayısı: 2153
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı