Cezayir'de Abdulaziz Buteflika'nın istifası sonrasında da durulmayan gösterilerde, 4 Temmuz cumhurbaşkanlığı seçimine karşı tepkiler devam ediyor.
Cezayir'de Abdulaziz Buteflika'nın istifasının ardından göreve gelen geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih'in, yeni cumhurbaşkanı seçiminin 4 Temmuz'da yapılması kararına toplumun farklı kesimlerinden itirazlar sürüyor.
Cezayir'de Buteflika'nın istifası sokakların sesini düşürmeye yetmedi. Gösteriler, dokuzuncu cumasında hız kesmeden yoğun katılımla devam ediyor.
Göstericiler bu kez Buteflika rejiminin sembol isimlerinin geçiş döneminde yer almaması için seslerini yükseltiyor.
Yargıçlardan cumhurbaşkanlığı seçimine boykot
Cezayir'de yaklaşık bin üyesi bulunan Özgür Yargıçlar Birliği Sendikası, 13 Nisan'da Buteflika'nın istifasının yeterli olmadığını ve devletin zirvesindeki müttefiklerinin de görevi bırakması yönünde görüş belirterek 4 Temmuz'daki seçimlerde gözetmenlik yapmayacağını duyurdu.
Sendikanın açıklamasında, mevcut seçim yasasında bir değişiklik olmadığı için boykot kararı alındığı belirtilerek, "Sonuçları başından belli bu seçimlerde yalancı şahitlik yapmayı reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.
Cezayir Adalet Bakanlığından 16 Nisan'da yapılan açıklamada ise seçmen listesinin istisnai bir şekilde gözden geçirildiği ve her şeyin normal olduğu açıklandı.
Açıklamada, bakanlık verilerine göre boykota katılmaya karar veren yargıçların çok az sayıda olduğu belirtildi.
Bu arada Cezayir Barolar Birliği de "rejimin halkın talepleri karşısındaki ısrarı nedeniyle" grev kararı aldığını duyurdu.
Belediyelerden seçim boykotuna destek
Seçmen listelerinin gözden geçirilmesi ve seçimlerin lojistik hazırlığının denetlenmesi görevlerini yerine getiren belediyelerden birçoğu da gelecek seçimlerde kapsamlı bir boykota gideceklerini açıklayarak, "halkın iradesine destek verme" kararı aldı.
Tizi Vuzu, Becaye, ve Buira illerinden yaklaşık 40 belediye, Bin Salih'in 4 Temmuz'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılması açıklamasına karşılık seçimleri boykot edeceklerini açıkladı.
AA