Başkent Dakka'daki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, eski Cemaat-i İslami komutanı Mübarek Hüseyin'in 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Brahmanbaria kentinde 33 kişinin ölümünden sorumlu olduğuna hükmederek ölüm cezası verdi.
Yargıç Enayetur Rahim başkanlığındaki mahkeme heyeti, Hüseyin'i savaş sırasında bir sivilin kaçırılıp öldürülmesinde oynadığı rol için de ömür boyu hapse mahkum etti.
Hüseyin'in avukatları, kararı temyiz edeceklerini açıkladı.
Hüseyin, bağımsızlık savaşının ardından halihazırda başbakanlık koltuğunda oturan Şeyh Hasina'nın Avami Partisi'ne katılmış ancak 2011'de partiden ihraç edilmişti. Bazı Bangladeşlilerin 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan askerleriyle işbirliği yaptığını savunan Başbakan Hasina liderliğindeki Bangladeş hükümetinin savaş sırasında işlenen suçların araştırılması için 2009'da kurduğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 2012 yılına kadar ülkedeki en büyük Müslüman partisi olan Cemaat-i İslami'nin dokuz, Bangladeş Milliyetçi Parti'nin de iki lideri hakkında iddianame hazırlamıştı. Mahkeme tarafından suçlu bulanan ve idam cezasına mahkum edilen ilk kişi, Cemaat-i İslami Partisi'nden Abul Kalam Azad olmuştu. Ülkeden ayrıldığı için gıyabında yargılanan Azad, Ocak 2013'te idam cezasına çarptırılmıştı. Partinin Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla, Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmiş, 17 Eylül'de cezası Temyiz Mahkemesi tarafından idama çevrilmişti. Molla, 12 Aralık 2013'te cezası infaz edilen ilk Cemaat-i İslami lideri olmuştu. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkum ettiği Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da 23 Ekim'de hapishanede ölmüştü. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 29 Ekim'de Azzam'ın ardından partinin liderliğini üstlenen Motiur Rahman Nizami'yi, 2 Kasım'da da partinin Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Mir Kasım Ali'yi bağımsızlık savaşı sırasında işledikleri suçlar için idama mahkum etmişti.