Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde düzenlenen AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.
AB dosyası kapanmadı
Jyrki Katainen, AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’nın siyasi diyalog için önemli bir örnek olduğunu belirtti.
Katainen, “Geçen yıl Varna’da liderler toplantısı yapıldı ardından yüksek düzeyli siyasi diyalog gerçekleştirildi. Bu yılın başında yüksek düzeyli ulaştırma diyalogu oldu. Yüksek düzeyli enerji diyaloğunu da sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.
Bu tür görüşmelerin esas amacının sorunların çözümlenmesi, ekonomik ve siyasi bağlantıların artırılması olduğunu ifade eden Katainen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her zaman birbirimizle konuşmak, birbirimizle alakalı konuşmaktan daha önemli. Mikrofon diplomasisi yapmamalıyız. Normal siyasi diyalog sürdürmeliyiz. Ekonomik açıdan bakıldığında AB Türkiye’nin en büyük ticaret ve yatırım ortağı. Türkiye de bizim 5. büyük ticaret ortağımızdır. Dolayısıyla çok derin ilişkilerimiz var ve gündelik hayatımızı etkiliyor. Göç, terörizm ile mücadele, güvenlik konusunda yakın işbirliklerimiz var. Enerji, çevre, ulaştırma gibi her iki tarafın da menfaatinin bulunduğu ve her gün sürekli iş birliğinin somut adımlarla yapıldığı örnekler var. Bu iş birliği ör<neklerinden birini ulaştırma alanında.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile AB'nin Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc’un Halkalı - Kapıkule Demiryolu Projesini bugün imzalayacaklarını hatırlatan Katainen, eş finanse edilen bu anlaşmanın AB’nin Türkiye ile 275 milyon dolarlık yatırım yaptığını kaydetti.
Katainen, doğrudan yatırımların artırılması, işletmelerin istihdam sağlaması gerektiğini anlatarak, “Türkiye aday ülke konumunda bulunuyor. Biz Türkiye’ye Avrupa ülkesi gözüyle bakıyoruz. O yüzden Türkiye’den bir aday ülke ve Avrupa ülkesi beklentilerimiz var. Türkiye’den ana değer ve ilkelerde AB’de paylaşılan bu değer ve ilkelerin Türkiye’de de aynı şekilde paylaşılması gerektiğini düşünmemiz bu nedenledir. İki taraf arasında yapılan gelişmelerde ekonomik kurumların bağımsızlığı ve vatandaşların ekonomik faaliyette bulunmak hakları bizim açımızdan önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Bakan Albayrak’ın kendisine birkaç ekonomik reformdan bahsettiğini ifade eden Katainen, şunları kaydetti:
“Hepsi çok umut vadediyor ve çok ihtiyaç duyulan reformlar. Türkiye son zamanda ekonomik bazı zorluklar yaşadı. Yapısal reformların gerektiğini görüyoruz. Türkiye Ar-Ge yatırımlarını geliştirmeye karar vermiş, olumlu bir gelişme. Eğitim kalitesinin geliştirilmesi de öngörülüyor. Başka diğer ekonomik programda hem çok ilginç hem de çok umut vadediyor. Yakından izlemeye devam edeceğiz.”
Katainen, AB’nin, Türkiye ile çok daha yakın iş birliğini sürdürmek istediğini aktararak, Türkiye’nin yakın çevresinde de barış ve huzura olan katkısı için teşekkürlerini iletti.
'Türkiye ile AB arasında çok ciddi bir iş birliği var ve çok destekliyoruz'
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Türkiye'nin 4 alanda AB'ye ve üye devletlere katkıda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Birincisi, göç konusu. Türkiye ile AB arasında çok ciddi bir iş birliği var ve çok destekliyoruz. İkincisi, güvenlik. Terörizmle mücadele konusu da çok önemli. Bu alanda soruna getirilebilecek tek çözüm uluslararası iş birliği. Üçüncüsü, ticaret. Türkiye, şu anda genişletilmiş tek pazarın bir parçası. AB'nin iç pazarının bir parçası. Ekonomik refah anlamına ve istihdam anlamına geliyor bu. Son olarak; Türk şirketlerinin AB'ye, AB şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapması ile çok daha rekabetçi, daha fazla istihdam yaratan, ekonomik açıdan sosyal adaleti daha iyi sağlayan bir sistem oluşturulabiliyor."
Katainen, Türkiye'nin bütün vize serbestliği kriterlerini yerine getirmiş olduğu anda Türkiye ile AB arasında herkesin rahatça ve serbestçe vizesiz seyahat edebileceğini aktararak, "Bu konuyla ilgili objektif kriterlerimiz var. Türkiye şimdiye kadar 72 kriterden 68'ini tamamladı. Sadece 1-2 tanesini yerine getirmesi gerekiyor. 3 yıl bile olması gerekmiyor. Daha kısa bir sürede bunun tamamlanacağını umuyorum. İkincisi de bizim iş birliğimizin daha derinleştirilmesi ve rasyonalize edilmesi için mutlaka Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerekiyor. Bu görüşmeleri devam ettirmeliyiz. Herkesin menfaati var bu konuda." ifadelerini kullandı.
"Mısırla diyaloğumuz var ama yaptıkları her şeyi desteklemiyoruz"
Hem Türkiye hem de AB'deki vatandaşların, ilişkilerin çok daha güçlü şekilde değerlere dayalı olduğunu görebilmesini umut ettiğini kaydeden Katainen, "Yakın gelecekte her iki taraftaki vatandaşlara baktığımızda çok daha derin çok daha doğal bir şekilde aralarında bir bağ kurulacağını düşünüyorum." dedi.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen Mısır'da yaşanan olaylara ve 9 gencin idam edilmesine Avrupa Birliği'nin sessiz kalmasına ilişkin, şu ifadeleri kullandı:
"Hem üye devletler hem de AB'nin temsilcileri çok net bir şekilde bu konuyu dile getirdi. Mısırla diyaloğumuz var ama yaptıkları her şeyi destekliyoruz demek değil bu. Düzenli olarak bu diyalogları devam ettiriyoruz. Olumsuz konuları da gündeme getiriyoruz. AB temsilcileri de burada bunu belirttiler. Çok sayıda ülkeyle diyaloğumuz var bazen gündemimiz daha pozitif daha çok fırsatlara yönelik bazen de diyalog ve sürekli görüşmeleri diğer siyasi hedeflerin ve ilkelerin görüşülmesi amacıyla kullanıyoruz. En son Mısır'da yapılan zirvenin amacı da bu ikinci amaçtı. Mesajımızı çok net bir şekilde verdik. Mesajımız duyuldu, gelecekte de bunu yapacağız. Umarız gelecekte ihtiyaç olmaz."
AA