"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Alman meclisinin kararı hükümete tavsiye niteliği taşıyor

03 Haziran 2016, Cuma 16:19
Almanya’da Federal Meclisi'in kabul ettiği 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan kararı hükümete tavsiye niteliği taşıyor.

Fransa’da daha önce kabul edilen “soykırımı inkar yasasından” farklı olarak Almanya’da kabul edilen tasarının, hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. 

1915 olaylarının, Ermenistan’ın iddia ettiğinin aksine “soykırım” olmadığını ifade etmek, eskiden olduğu gibi karar tasarısından sonra da Almanya’da düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek.

Almanya’da kabul edilen tasarı, 1915 olaylarının “soykırım” tanımıyla birlikte okul kitaplarına girmesi için eyalet hükümetlerine çağrıda bulunuyor.

Eyalet hükümetlerinin eğitim müfredatlarında buna ne şekilde yer verecekleri şu aşamada belirsizliğini koruyor.

Türkiye, yaklaşık bir milyon Türk kökenli öğrencinin öğrenim gördüğü Almanya’da, Ermenistan’ın tezlerine bağlı olarak, 1915 olaylarının tarihi gerçeklere aykırı şekilde gençlere dayatılmasına karşı çıkıyor.

'Karar metnindeki ifadeler'

İlgili kararda, bu olayların okullardaki ve üniversitelerdeki eğitim programlarında da yer alması isteniyor.

Söz konusu karar metninde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermenilerin ve diğer bazı Hristiyan azınlıkların "Jön Türkler" döneminde neredeyse tümüyle yok edildiği ve eski Alman İmparatorluğu'nun da bu olaylara seyirci kaldığı için sorumluluğu bulunduğu iddia edilerek, bu olayların ele alınmasının Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkı sağlayacağı görüşüne yer verildi.

Ermenilerin "sürgüne gönderilmesi ve yok edilmesinin", tarihin bir parçası olarak ele alınması yönünde Almanya'daki okul ve üniversite eğitimi ile siyasal eğitimin de sömestr programlarına dahil edilmesi gerektiği de savunulan karar metninde, sivil toplum kuruluşlarından da Türk ve Ermeni halklarının yakınlaşması için her türlü çabayı harcaması istendi.

Almanya'nın da tarihi geçmişinden dolayı, bu tür acı olaylarla yüzleşmenin ne kadar zor olduğunu bildiği kaydedilen karar metninde, bu nedenle Alman hükümetinden de Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmaya katkı sağlaması gerektiği, geçmiş ile yüzleşmenin, gelecekte varılacak anlaşmaların da yolunu açacağı belirtildi.

Karar metninde, Alman meclisinin hükümete yönelik taleplerinin yer aldığı bölümde de 1915 olaylarıyla ilgili kamuoyu tartışmalarının teşvik edilmesi ve Türk tarafının 1915 olaylarıyla yüzleşebilmesi yönünde cesaretlendirilmesi istendi.

Alman hükümetinden Türkler ile Ermeniler arasında bir yakınlaşma ve barışma sağlanıncaya kadar çaba harcaması, Türkiye'de ve Ermenistan'da bilimsel ve kültürel faaliyetlerin desteklenmesi, iki ülke arasında durma aşamasına gelen normalleşme sürecinin yeniden canlandırılması için girişimde bulunması da talep edildi.

Bu çabalara bir tarih komisyonunun oluşturulması, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve iki ülke arasındaki ortak sınırın açılmasının da dahil olduğu ifade edilen karar metninde, Türkiye'deki Ermeni kültür mirasının korunması ve ortak projelerin desteklenmesi için de Alman hükümetinin çaba harcaması talep edildi.

Karar metnindeki belkide en önemli maddelerinden biri de ''Türkiye’de ve Ermenistan’da Türkler ve Ermeniler arasında iletişime, yakınlaşmaya ve tarihi geçmişle yüzleşmeye hizmet eden bilimsel ve kültürel faaliyetler ile sivil toplum faaliyetlerini desteklemek ve bütçenin sunduğu imkanlar çerçevesinde teşvik etmeye devam etmek.'' olarak ortaya çıkıyor.

Bu tavsiye maddesine göre bundan sonra Alman hükümetinin Türkiye'de Alman vakıf ve STK'ları aracılığıyla Ermeni iddiaları üzerine paneller, sergiler ve tartışmalar yaptırılmasına destek olması ve teşvik etmesi isteniyor.

''Tehcir''deki doğrular - yanlışlar

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/tehcir-deki-dogrular-yanlislar_399212

I. Dünya Savaşı'nda Ermenileri hayran bırakan ahlâk

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/i-dunya-savasi-nda-ermenileri-hayran-birakan-ahlak_399197

 

AA

Okunma Sayısı: 2091
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı