Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Erkin Koyuncu'nun, Granyoz (Halili) Argyrosomus Regius balıklarında dünyada ilk kez görülen bir parazit türünü saptadığı bildirildi.
MEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Yrd. Doç. Dr. Koyuncu, Doğu Akdeniz'de yaşayan Granyoz Argyrosomus Regius balıklarında yaptığı araştırmada önemli sonuç elde etti. Mersin kıyılarında yaşayan bu balıkların solungaçlarında araştırma yapan Koyuncu, mikroskobik ortamda belirlediği parazitin anatomik yapısını inceleyerek bunun daha önce dünyada hiç görülmediğini belirledi.
Saptadığı türe Lernanthropus indefinitus n.sp (Copepoda: Siphonostomatoida) adını veren Koyuncu, çalışmayı uluslararası bilim dergisinde yayınlayarak bu parazitin ilk kez görüldüğünü dünyaya duyurdu. Belirlenen parazit türü, tüm dünyada deniz balık parazitleri sistematiğini yayınlayan World Register of Marine Species tarafından yeni tür olarak kabul edildi ve bilim dünyasına sunuldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Koyuncu, dünyada ilk kez görülen parazit türünün tespit edildiği balıklar üzerinde diğer parazitlere oranla daha fazla görüldüğünü kaydetti. Bulunan parazitin balıklar kadar insan ve çevre sağlığına da etki ettiğini aktaran Koyuncu, şu bilgileri verdi:
"İlerleyen aşamalarda sıkıntı yaratabilecek bir tür. Halili balıklarının solungaçlarına yerleşerek ölüme sebep olabilen parazitler enfeksiyonlara da yol açıyor. Bu parazitle mücadelede bazı kimyasallar kullanılmakta ve balıklardan insanlara geçişi söz konusu olmaktadır. Toksik maddeler olduğu için çevre açısından da önem taşıyor. Bu yüzden parazit, balıklar kadar insan ve çevre sağlığına da etki ediyor."
Mersin kıyılarında keşfedilen bu yeni parazit türünün bilimsel araştırmalar için depolanmak veya saklanmak üzere ABD'ye gönderildiğini belirten Koyuncu, Türkiye'deki saklama imkanlarının da geliştirilmesini istedi.
Koyuncu ayrıca makamında ziyaret ettiği Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı'ya da çalışmaları hakkında bilgi verdi.