"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye'de 2 milyon köleleştirilmiş bilgisayar var

19 Nisan 2016, Salı 13:25
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de 2 milyon köleleştirilmiş bilgisayar bulunduğunu belirterek, "Bakanlığımız, işletim sistemlerini sağlayan dünyanın bilinen firmalarıyla ciddi bir çalışma başlattı. Ülkemizde köleleştirilmiş bilgisayar IP'lerini tespit edip, gerekli işlemleri yapacağız." dedi.

Bakan Yıldırım, Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS) Zirvesi 2016 etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1980'li yıllarda ilk defa sayısal santralle tanıştığını anımsatarak, bu konunun bir gazete tarafından "Bin 800 kişi aynı anda telefonla görüştü" başlığıyla manşet yapıldığını, bunun büyük bir devrim olduğunu anlattı.               

Türkiye'de 1970'li yıllarda acele telefon bağlantısı için 24 saat beklendiğini, aynı anda 3 kişinin konuştuğunu ifade eden Yıldırım, "Telefonla konuşamazdık, birbirimizle kavga ederdik. Onun için sayısal santral önemliydi. Gençlere masal gibi gelir." diye konuştu.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Türkiye'yi dönüştüren bir lider olduğunu dile getiren Yıldırım, sayısal santralle ilgili ilk hamlelerin onun döneminde gerçekleştiğini bildirdi.               

Özal'ın, bilgi toplumu olmanın bir ülkenin kalkınması için ne kadar elzem olduğunu ortaya koyduğunu belirten Yıldırım, 1990'lı yıllarda bilişimde ve bilgi iletişim teknolojilerinde dünyanın yakaladığı ivmenin Türkiye tarafından yakalanamadığını, cep telefonunun insan hayatına girdiğini ancak herhangi bir düzenlemesinin olmadığını kaydetti.               

Yıldırım, 2001'de hükümetin ilk defa e-Avrupa Eylem Projesi'ne katılma kararı aldıklarını belirterek, "Biz göreve gelir gelmez, ilk yaptığımız iş e-Dönüşüm Türkiye Projesi olmuştur. Bu proje, Türkiye'nin, milletin bilgi toplumuna dönüşümünün başladığı bir süreçtir. Bu sürecin bugün Belgenet'e gelinceye kadar Bakanlığımızın en az 8-10 yasal düzenlemesi var. 2008 sonunda e-Devlet'i kurduk. e-Devlet, eleştiren devletten 'e'leştiren devlete geçiş sürecidir. Kağıttan, bürokrasiden tuşa geçiş dönemidir. Adına da o zaman bürokrasi tuş oldu dedik." ifadelerini kullandı.    

Devletin milyarlarca arşivinin küçük bir çipe yerleştirilebildiğini, bu durumun da siber güvenlik tehdidini beraberinde getirdiğini anlatan Yıldırım, burada da boş durulmadığını ve 2012'de siber güvenlik konusunda dünyada farkındalığı ortaya koyan 9 ülkeden birinin Türkiye olduğunu söyledi.               

Silahlı Kuvvetlerce Siber Güvenlik Komutanlığının, Bakanlıkça da Siber Güvenlik Kurulunun kurulduğuna işaret eden Yıldırım, kamunun önde gelen kritik altyapılarından sorumlu en üst düzey yöneticilerinin bulunduğu Kurul'un, senede iki sefer bir araya gelerek, kararlar aldığını aktardı.               

Türkiye'de 2 milyon bilgisayarın köleleştirildiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:               

"Türkiye, siber suçlarda dünya ortalamasının ön sıralarında. Siber saldırıların yapıldığı 8. ülke konumundayız. Bu gerçek mi, değil mi? Çünkü Türkiye'deki köleleştirilmiş bilgisayar sayısının oldukça fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda Bakanlığımız ciddi bir çalışma başlattı. İşletim sistemlerini sağlayan dünyanın bilinen firmalarıyla ciddi çalışma başlattık. Ülkemizde köleleştirilmiş, çalınmış bilgisayar IP'lerini tespit edip, gerekli işlemleri yapacağız. Vatandaşlarımızın mağdur olmasının, haksız yere suçlanmasının önüne geçeceğiz. Bilgi toplumu hedeflerinde daha yolun başındayız. Gidecek çok yolumuz var."    

AA

Okunma Sayısı: 1551
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı