Türkiye’nin NASA’daki gururu Sırrı Oğuz: Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam 1 yıl sürecek.
Türkiye’nin NASA’daki gururu Sırrı Oğuz, geleceğin mucitlerinin buluştuğu ROBOCOT Fest Malatya 2017’nin açılışında konuştu. Sırrı Oğuz, NASA’nın uzayın derinliklerini keşfetmeye yönelik çalışmalarında Mars projesinin çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
NASA’daki tek üst düzey Türk yönetici olan Oğuz, yapım aşamasında görev aldığı Orion uzay aracının Mars yolculuğunu 3 astronot ile yapacağını bidirdi. İnönü Üniversitesi tarafından Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Malatya Teknopark ile Yeşilyurt Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen ROBOCOT Malatya 2017 Bilim Şenliği’nin ikincisi 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. ROBOCOT Malatya 2017, pek çok bilim insanın yanı sıra Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) çok önemli bir önemli konuğu ağırladı. Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Johnson Uzay Merkezi Piroteknik Sistemler Yöneticisi Sırrı Oğuz, NASA’daki deneyimlerinin yanı sıra yeni projeleri katılımcılarla paylaştı.
Mars’a 3 astronot 6 ayda gidebilecek
Sırrı Oğuz, NASA’nın uzayın derinliklerini keşfetmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, insanlı Mars uçuşunun bunun en önemli adımlarından biri olacağını söyledi. 2008’den itibaren 4 yıl boyunca Mars için hazırlanan Orion uzay aracının sistem mühendisliğini yaptığını ifade eden Oğuz, şunları söyledi: “Orion’un en yakın görevi Mars’a insanlı ilk uçuşu yapmak olacak. Mevcut teknoloji ile Mars’a gidebilirsiniz, ama dönemezsiniz. 2030’dan önce Mars’a insanın gitmesi imkânsız. Daha doğrusu gidebilir, ama dönemez. Orion üç kişilik mürettebatla Mars’a 6 ay sürecek ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Mürettebat çalışmalarını tamamladıktan sonra yine 6 aylık bir yolculukla dünyaya dönecek.”
***
Konuyla benzer haber ve makaleler:
'Her biri, birer yörüngede akar, durur" Merkür'ün Güneş'in önünden geçişi...
9 Mayıs Pazartesi günü Merkür kendisine belirlenen yörüge doğrultusunda Güneş'in önünden geçti.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/her-biri-birer-yorungede-akar-durur-merkur-un-gunes-in-onunden-gecisi_396284
Adını galaksiye yazdırdı
Tefekküre sevk eden ve harika yaratılış karşısında hayran bırakan yeni gelişme dikkatli nazarları Cenab-ı Hakk'a çeviriyor
İşte güzel bir örnek çalışma daha:
Minnesota Astrofizik Enstitüsü’nde lisansüstü öğrencisi olan Burçin Mutlu Pakdil yeni bir galaksi keşfetti. Galaksiye Burçin adı verildi.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/adini-galaksiye-yazdirdi_420330
Yaratılış kavramı nasıl anlaşılmalıdır? İki yaratılış kavramı: İbda ve inşâ
“İbda-ihtira-inşa ne demektir?”
İKİ İŞARET FİŞEĞİ
Bu kavramlar, hilkat mu’cizesinin iki işaret fişeğidir:
1- İhtira ve ibda’
2- İnşa, terkip ve san’at.
Bediüzzaman, müşahede ettiği hilkat sahifelerini bu iki tür kavramla güncelliyor, gündemimize getiriyor.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/iki-yaratilis-kavrami-ibda-ve-insa_336748
NASA'yı değil, anlattıklarını dinleyiniz!
...Fakat çok az kimse -eserden sanatkara geçmek- prensibiyle, muhteşem bir yaratılış, hikmet ve iradeyle konumlandırılan ve birçok amaca hizmet etmesi amacıyla vazifelendirilen Güneş'in ve bulunduğu Güneş Sistemi'nin yaratılışındaki harikalara dikkat çekti.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/nasa-yi-degil-anlattiklarini-dinleyiniz_366749
'Süper Ay' görenleri hayran bıraktı
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/super-ay-gorenleri-hayran-birakti_415640
Tefekkürün faziletleri
Risale-i Nur, baştan sona bütün satırlarında tefekkürü ibadet haline getirmiş; “Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten hayırlıdır.”6 Hadisinin feyiz ve bereketine mazhar olmuş bir tefekkür ummanıdır.
“Âyet, Hadis ve Risale-i Nur’a göre tefekkürün önemi nedir?”
Konuyla ilgili son derece önemli makalenin devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/tefekkurun-faziletleri_216654
17 milyar Güneş kütlesindeki karadelikle bir sene ibadet etmiş gibi olabilirsiniz!
Kainattan Halıkımızı sormaya devam ediyoruz...
Zerrelerden yıldızlara kadar san'atla ve hikmetle yaratılan ve her sayfasında ve her satırında nice hikmetler gözlemlenen, yaratılış ağacının meyvesi olan insanlığın istifadesine yönelik olarak bünyesinde nice kolaylıklar derc edilen Kainat Kitabı'nı keşfetmeye, tanımaya insanlık olarak devam ediyoruz ve bu vesileyle, hakikatli ve nurlu bir Kur'an tefsiri olan Risale-i Nur eserlerinde de dikkat çekilen 'eserden san'atkara geçmek' prensibiyle kainatı ve içindeki mevcudatı, Kainat Kitabı'nın Sahibine götüren bir güzide eser şeklinde okuyoruz ve tefekkür ediyoruz ve bu çerçevedeki bütün gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/17-milyar-gunes-kutlesindeki-karadelikle-bir-sene-ibadet-etmis-gibi-olabilirsiniz_392554
Batının Matematik Hocası Müslümanlar
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/batinin-matematik-hocasi-muslumanlar_418059
Dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. Sezgin: Benim hayatımın sırrı budur
Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Sezgin'e çok sayıda önemli ödül ve nişan ile taltif edildi. Dünyanın yazma eserlere sahip bütün kütüphanelerinde 400 bin ciltten fazla eseri inceleyen Fuat Sezgin, 29 dil biliyor.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/dunyaca-unlu-bilim-insani-prof-dr-sezgin-benim-hayatimin-sirri-budur_413072
Bilimlerin temeli İslamî bilimlerdir
Dünyaca ünlü araştırmacımız Prof. Dr. Fuat Sezgin, üniversite yıllarında hocası olan Alman oryantalist Hellmut Ritter’in, “Bilimlerin temeli İslâm bilimlerine dayanır” sözüyle şu anda içinde bulunduğu alana yöneldiğini anlattı.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/bilimlerin-temeli-islami-bilimlerdir_149987
Bir robot da 'mühendis'siz olmaz...
Bilimsel gelişmelere, teknolojik yeniliklere öncülük eden her bilim insanı, her kurum ve kuruluş bilerek veya bilmeyerek aşağıda zikredilen külli hakikatlerin gereklerini yerine getirmektedirler:
"İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir." (Kur'an-ı Hakim, Necm Suresi, 53/39)
''Hikmet ve ilim Mü'minin kaybolmuş malıdır, onu nerede bulursa hemen alsın.'' (Hadis-i Şerif)
''İlim Çin’de de olsa alınız.'' (Hadis-i şerif)
''Çalışınız, kendinizi bırakmayınız. çünkü herkes ne iş için yaratılmısa, o iş kendisine kolay hale getirilir.'' (Hadis-i Şerif)
''Çünkü samimî bir ihlâs, şerde dahi olsa neticesiz kalmaz. Evet, ihlâs ile kim ne isterse Allah verir.''
((HAŞİYE: Evet, "Men talebe ve cedde, vecede" bir düstur-u hakikattir. Külliyeti geniş ve genişliği mesleğimize de şâmil olabilir.)) -Bediüzzaman Said Nursi-
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/bir-robot-da-muhendis-siz-olmaz_386827