"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Küresel ısınma tehdidi büyüyor

31 Ağustos 2016, Çarşamba
Son zamanların üzerinde en sık konuşulan konularından birisi de küresel ısınma. Dünyanın tehdit altında olduğunu belirten uzmanlar “küresel ısınma ruh sağlığımızı da bozuyor” dedi.

Günümüzün dikkat çeken sorunlarından birisi küresel ısınma ve iklim değişiklikleri. Halkın, durumun ciddiyetinin farkında olmadığını belirten TC. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı ve uzmanlar konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. “İklim değişiklikleri iklimin dışında biyolojik düzeni de değiştirdiği için; yaşam koşulları da değişiyor” diyen uzmanlar “Özellikle 2001 yılından itibaren artan bu değişim ile eriyen buzullar ve ozon tabakasının kendisini yinelemesini geciktirdiği gözlenen değişimler arasında yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Nedir bu küresel ısınma?

Küresel ısınmanın ne olduğunun bilinmediğini belirten Bakanlık yetkilileri, “Küresel iklim değişikliği; fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere salınan sera gazı (H2O(b), CO2, CH4, O3, N2O, CFC–11, HFC, PFC, SF6) birikimlerindeki hızlı artışın doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda Yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı ve iklimde oluşan değişiklikleri ifade etmektedir” tanımında bulundu.

Küresel ısınma ruh sağılığını da bozuyor

Küresel ısınmanın artması sonucu bir çok dengenin ve düzenin etkilendiğini belirten uzmanlar, “Küresel ısınmanın artmasına bağlı olarak hastalıklarda artış, su ve gıda kaynaklarının azalması, çölleşme, buzulların erimesi, deniz suyunun termal genişlemesi, su kaynaklarında tuzlanma, su kaynaklarının azalması sonucunda da su ve gıda ile bulaşan hastalıklarda artış ortaya çıkmakta. Ayrıca çevresel bozulmanın sonuçlarına bağlı olarak çevresel göçmenlerin artması, yerleri değiştirilmiş, demoralize toplumlarda ortaya çıkan psikolojik sorunlar, toplumsal çatışmalara bağlı çeşitli sağlık sonuçları da ortaya çıkmaktadır. Artan sıcaklık polen mevsiminin uzamasına ve astım gibi alerjik hastalıkların artışına da neden olmaktadır” açıklamalarında bulundu.

Türkiye çölleşme tehdidi altında

Dünya genelindeki küresel ısınmanın etkilerinin Türkiye’de de büyük sorunlara yol açacağını belirten uzmanlar, “Şüphesiz küresel iklimde görülebilecek bir değişiklik, Türkiye’nin değişik bölgelerini farklı biçimde etkileyecektir. Türkiye’nin özellikle çölleşme tehdidi altındaki yarı kurak ve yarı nemli özelliğe sahip; İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde tarım, ormancılık ve su kaynakları açısından daha olumsuz sonuçlar görülecektir. Son yıllarda Türkiye ormanlarında toplu ağaç kurumalarının, zararlı böcek salgınlarının ve yangınların arttığı bilinmektedir. İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık derecesinin artması, bu olayları daha da hızlandıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Alınan tedbirler nelerdir?

Dünya genelinde bilinen Kyoto Protokolü, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, UNİSEF anlaşmalar yapsa da şahsî olarak da her bireyin dikkat etmesi gerekenler var. Azaltım konusunda yapılacak en önemli tedbirler ise:

• Elektrik enerjisi üretiminde yenilenebilir enerji payının arttırılması,

• Enerji verimliliği

• Karbon yakalama ve depolama teknolojileri

• Ağaçlandırma ve tabiî karbon yutakları

Daha çok bilgi, daha az sorun 

Bilgilenmenin ve bilinç artmasının problemi azaltacağını belirten Bakanlık yetkilileri, “Bu konuda ayrıntılı bilgileri TC. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji sayfasından ulaşabilir, ne yapılması gerektiğini, nasıl tedbir almamız gerektiğini öğrenebilirsiniz.” tavsiyesinde bulundu. 

HABER: MERVE İRİYARI

Konuyla ilgili haberler:

'Karbon ayak izi' nedir ve Bediüzzaman Said Nursî’nin 'ayak izi' ne kadardır?

Bugün insanların tüketimleri oranında çevreye verdiği zararlar ölçülerek karbon ve ekolojik ayak izleri numaralandırılmaktadır.

‘Karbon ayak izi’ bir kişinin bir yılda tabiata salınmasına vesile olduğu karbondioksit miktarını ifade etmektedir. Karbonla ilgili olarak yiyecekler, giyecekler seyahatler, özel araçlar, uçak yolculukları, toplu taşım, doğal gaz, petrol ve kömür tüketimleri gibi bölümler ölçü alınmaktadır.

Ekolojik ayak izi ise, bir kimsenin tükettiği tabii kaynakların yeniden üretilmesi için ihtiyaç duyulan kara ve deniz sahasının ölçülmesidir ekolojik ayak izi.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/karbon-ayak-izi-nedir-ve-bediuzzaman-said-nursi-nin-ayak-izi-ne-kadardir_371170

Okunma Sayısı: 5906
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı